Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) Güney Tiyatrosu Komutanlığı'nın bir sözcüsü, Çin gazetesi Global Times'a göre, ABD güdümlü füze destroyerinin Çin'in deniz sınırlarına girdiğini söyledi.


PLA Güney Tiyatro Komutanlığı sözcüsü Tian Junli, "HKO Güney Tiyatrosu Komutanlığı, Pazartesi günü Çin hükümetinin izni olmadan Xisha Adaları yakınlarındaki Çin karasularını ihlal ettiğinde USS Benfold muhripini takip etti, izledi ve uyardı" dedi.

Tartışmalı Güney Çin'deki son gelişme, Lahey merkezli BM destekli Daimi Tahkim Mahkemesi'nin Temmuz 2016'da Filipinler lehine verdiği ve Çin'in dokuz çizgili toprak iddiasını geçersiz kılan Güney Çin Denizi Tahkim kararının beşinci yıldönümünü kutlayan bir günde geldi. Güney Çin Denizi üzerinde. Pekin kararı reddetti.

“ABD ordusunun hareketi Çin'in egemenliğini ve güvenliğini ciddi şekilde ihlal etti, Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrara zarar verdi. ABD'nin bölgede seyrüsefer hegemonyasıyla militarizasyonunun bir başka reddedilemez kanıtı" dedi.


Güney Çin Denizi'nde Çin ve diğer bazı bölge ülkeleri hak iddia ediyor ve ABD'nin Tayvan Boğazı'ndaki devam eden deniz operasyonları Pekin'i kızdırdı.

Çin, resmi Çin haritalarında, Pekin resmen Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyormuş gibi görünmesini sağlayan, "dokuz çizgili çizgi" dediği şeyi çizdi.

 

Londra Postası