Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ordusu ve müttefik ülke ordularının Afganistan’da sivilleri öldürme suçu nedeniyle mutlaka soruşturulması gerektiğini açıkladı. 26 Ağustos’ta Kabil Uluslararası Havalimanı’nda terör saldırısı yaşandı. Saldırıda bazı yaralılar, ABD askerlerinin bu saldırının ardından sivillere ateş açıp, daha fazla ölüm ve yaralanmaya neden olduğuna tanıklık etti. 29 Ağustos’ta ABD askerleri terörle mücadele bahanesiyle insansız uçaklarla Kabil’de bir sivil konuta saldırı düzenledi. Saldırıda 10 sivil hayatını kaybetti. Ölenler arasında 2 yaşında bir çocuk da yer aldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Wang Wenbin, aslında ABD ordusunun Afganistan’da sıkça sivillleri öldürme olayı gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Örneğin, 2002 yılında ABD ordusu Nuristan eyaletinde bir evlilik törenine saldırı düzenlendi, onlarca sivilin ölmesine ve yüzlerce sivilin yaralanmasına yol açtı. Nisan 2020 itibariyle en az 47 bin 245 Afgan sivil, ABD’nin düzenlediği operasyonlarda hayatını kaybetti.

Çinli Sözcü Wang Wenbin, ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesine rağmen, ABD ve müteffiklerinin geçen 20 yıl içinde Afganistan’da sivilleri öldürme suçunun mutlaka soruşturulması ve faillerin mutlaka cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Çinli Sözcü Wang, Afganistan halkının insan hakları, uluslararası hukuk ve küresel adaletin mutlaka korunması gerektiğini belirtti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı