Çin’in üniversite, enstitü ve sağlık kurumlarına bağlı bilim insanları, 2020 yılında birçok bilim dalında toplam 788 bin bilimsel makale yayımladı. Bu sayı, adı geçen kurumlar bünyesinde yayımlanan saatte ortalama 90 bilimsel makaleye denk düşüyor. Bu performansla Çin, 2020 yılına değin bu alanda rakipsiz liderliğini sürdürmüş bulunan Amerika Birleşik Devletleri’ni geride bıraktı.

Brezilya merkezli yayın kuruluşu Folha tarafından yapılan araştırmaya göre, Birleşik Devletler aynı dönem içinde 767 bin bilimsel makale yayımlamıştı. Aynı incelemeye göre, Amerikan yayınları bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,4 oranında bir artış kaydetmişken, Çinlilerin bilim üretimi söz konusu dönemde yüzde 10 kadar yükseldi. 20 binden fazla bilim dergisine dayanan Scimago platformu verilerine göre, bu alanda dikkate alınan makaleler, akademi çevrelerince kabul görerek hakemli yayınlarda çıkan makaleler.   

Çin tarafından öncelikle yönelinen bilim alanları, başta Kovid-19 konusuyla doğrudan ilintili araştırmalardan kaynaklanan moleküler biyoloji ve farmakoloji dalları. Ancak Çin, bu dalların dışında da astronomi, tarım, enformatik ve mühendislik alanlarında birinci sırada yer alıyor. Ekonomik araştırmalarda ikinci sırada bulunan Çin, sanatta ve beşeri bilimlerde biraz daha geride yer alıyor. 

İncelemeyi yürüten Folha, sayıların 20 yıl önce çok farklı olduğunu belirtiyor. O zaman Çin’in bilim üretimi ABD’nin üretiminin altıda biri kadardı. Gerçekten de 2001 yılında Amerikalılar 373 bin 500 makale yayımlarken Çin, 65 bin 600’de kalmıştı. Bu dönemden sonra, özellikle de geçtiğimiz on yıl içinde Çin’de göze çarpan yüksek öğrenim seferberliği ile buna bağlı olarak Beijing ve Tsinghua gibi küresel düzlemde birinci sınıf üniversitelerin oluşturulması ve araştırma ve geliştirmeye yönlendirilen yoğun yatırım meyvelerini vermiş görünüyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı