CHP'li Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek, ''Yüz yüze eğitim öğretimin yapılabilmesi için hiçbir koşulu yerine getirmeyen Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren lise öğrencilerine yüz yüze sınav yapılacağını açıkladı. Ancak liseli gençlerimiz yüz yüze sınavların iptal edilmesi ya da ileri bir tarihe ertelenmesi için yoğun bir kampanya başlattı.'' dedi.

Kaya'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

''Milli Eğitim Bakanlığı 2021 yılında da 20 bin öğretmen ataması yapmaya hazırlanıyor. Bizim tespit ettiğimiz 250 bin öğretmen açığı var, Sayıştay’ın tespit ettiği 138 bin öğretmen açığı var…

1 Mart’ta yüz yüze eğitim öğretime başlayacaksanız, Sayıştay’ın ve bizim tespit ettiğimiz sayıyı atamıyorsanız, atanmayan öğretmenlerimizin talebi olan 60 bin öğretmen atamasını yapın.

Uzaktan eğitimin başlamasıyla eksikliği ön plana çıkan bilişim öğretmenlerinin atamasını yapın…

Pandemi koşullarında yüz yüze eğitim ve öğretimin yapılması için okullarımıza yeterli sayıda sağlık ve temizlik personeli atayın…

Aile birleşmesi için il emri tayini bekleyen sayıları 1180 olan öğretmenleri çocuklarına ve eşlerine kavuşturun.

2 MİLYON TABLET DAĞITIMI YALAN OLDU

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere 500 bin tablet dağıtılacağını hedeflerine koyduklarını açıklamıştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 359 bin 120 tabletin öğrencilere dağıtıldığını, dağıtımın devam ettiğini açıkladı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milli Eğitim Bakanlığı 2 milyon tablet dağıttı.” açıklamasının da yalan olduğu ortaya koydu.

Öğrencilere tablet dağıtmakla da sorunlar çözülmüyor.
Tablet dağıttıkları öğrencilerin internet bağlantısı olmadığından haberdar değiller.
İnternet bağlantısı olmayan öğrencinin tablet ne işine yarayacak.
Bir işi yapıyorsanız doğru düzgün yapın…
Bu ülkenin çocuklarını mağdur etmeyin.

İnterneti olmayan öğrenciye tablet dağıtan anlayış 2009 yılında seçim propagandası yapmak için Tunceli’de elektriği olmayan köylere çamaşır makinası, bulaşık makinası ve buzdolabı dağıtmıştı. Aradan 12 yıl geçti, hala aynı noktadalar… Bu kafaların yönettiği Türkiye çok şey kaybediyor, çocuklarımızın geleceği heba ediliyor!

FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMADAN YÜZ YÜZE SINAV HAKKANİYETLİ OLMAZ

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk liseli gençlerimize, yüz yüze sınavların yapılma gerekçesi olarak öğrencilerin çalışma yükünün artacağını, gelecek yıllara sorunların birikeceğini söyleyerek yüz yüze sınavlardan vazgeçilmeyeceğini açıkladı.

Oysaki liseli gençlerin talepleri çok hayati konuları içeriyor:

• İnterneti, bilgisayarı, televizyonu olmayan milyonlarca öğrenci eğitimde fırsat eşitsizliğinin mağduru oldu.
• Yüz yüze sınav, yüz yüze eğitime erişemeyen öğrencilerin başarı ortalamasını düşürerek daha da mağdur olmalarına neden olacak.
• Özel ders alanla, dağ başında uzaktan eğitime erişmeye çalışan öğrencinin aynı sınava girmesi, aynı konulardan sorumlu tutulması hakkaniyetli değildir.
• Mutasyona uğrayan Covid-19 şimdi daha bulaşıcı ve daha öldürücüdür.
• Öğretmenler ve diğer okul çalışanları aşılanmadığı için herkes risk altındadır.
• Bilim Kurulunun açıkladığı 15 kişilik derslikler oluşturulmadığı için sağlıklı yüz yüze eğitim öğretim ve yüz yüze sınav yapılması risklidir.
• Sosyal devlet uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilere anayasal hakları olan eğitim desteğini vermemiştir.
Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz hem ekonomik hem de psikolojik olarak uzaktan eğitimin mağdurudur. Yüz yüze sınav yapmak sorunları çözmeyecek; aksine telafisi imkansız mağduriyetlere sebep olacaktır.

2 milyon 658 bin öğrenci EBA’ya ulaşamazken, yüz yüze sınavı neye göre yapacaksınız?

Başta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu olmak üzere hiç kimse liseli gençlerimizin haklı taleplerine duyarsız kalamaz.

Pandemiye uygun koşullar sağlanmazsa lise öğrencilerine yapılacak yüz yüze sınavlar iptal edilmelidir. Sınavlar yapılacaksa, koşulların sağlandığı uygun bir tarihe ertelenmelidir.

Tüm bu eksikliklere rağmen yüz yüze sınavlar yapılacaksa, yüz yüze eğitim öğretimin başlayacağı 1 Mart tarihinden itibaren herkesin sınavlarda sorumlu tutulacağı konular yüz yüze eğitim ve öğretimle verilmelidir. Okullar cumartesi ve pazar günleri de açık tutularak telafi eğitimi tamamlanmalıdır.

Yüz yüze sınav, yüz yüze eğitim öğretimde verilen konuları kapsamalıdır. Yüz yüze sınavın birincisi nisan ayı başında, ikincisi ise mayıs ayı başında yapılmalıdır.

Bu uygulama üniversite sınavlarında da dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde fırsat eşitsizliği mağduriyeti ömür boyu devam eder…

Gelecek nesillerimizin için bunu yapmaya mecburuz.''

 

Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com