CHP'li Mahmut Tanal, Biden'ın “Soykırım” ifadesi nedeniyle “Nefret ve ayrımcılık” suçunu işlediği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Tanal dilekçesinde, Biden'ın Ermeni lobisinin peşinden koştuğunu ifade etti. Popülizme sarılan Biden’ın, tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun, temelsiz açıklamalarıyla töhmet altında bıraktığı Türk milletine karşı nefret suçu işlediğini belirten Tanal, “Osmanlı’nın ülke güvenliğini korumak amacıyla aldığı bu karar, vilayetlere ve mutasarrıflıklara gönderilmiş ve sadece örgüt mensubu Ermeniler tutuklanmıştır. Dolayısıyla 24 Nisan 1915 tarihi zorunlu göçün başlatıldığı tarih değildir” dedi.

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan suç duyurusu dilekçesinde, Biden'ın "soykırım" ifadesinin hukuki dayanağının bulunmadığını belirterek bir fiilin soykırım suçunu oluşturabilmesi için yargının tüm kademelerinin buna karar vermesi gerektiğini vurgulayarak BM Sözleşmesi’nin 6. maddesini hatırlattı.

Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçesinde, “Türk Ceza Kanunu 122. maddesi uyarınca, nefret ve ayrımcılık suçunu işleyen ABD Başkanı Joe Biden’ın cezalandırılması için özel hukuka ilişkin tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla, suç duyurusunda bulunma zorunluluğu tarafımda hâsıl olmuştur. Adil yargılanma hakkının temel bir parçası olarak kabul edilen devletimizin lekelenmeme hakkının ihlali de göz önünde bulundurularak şikayetimin kabulü ile şüpheli şahsın yasal mevzuat gereği cezalandırılması için gereğinin yapılmasını sayın başsavcılığınızdan saygılarımla arz ve talep ederim.” ifadelerini kullanarak şikayette bulundu.