Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sanat sektörü için eğlence vergisinin  kaldırılması çağrısında bulundu. İlgezgi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Pandemi döneminde en büyük yarayı alan sektörlerin başında kültür sanat sektörü olduğunu hatırlatarak, “Pandemide müzik ve eğlence sektörü battı. Devlet kurumlarından yeterli desteği göremeyen müzisyenlerin 1 Temmuz’da başlayan açılma dönemiyle biraz olsun nefes alabilmesi için belediyelerin eğlence vergisinin kaldırılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, konser düzenleyen bir sanatçının eğlence vergisi nedeniyle bilet gelirinin yüzde 91’ini masraflara ayırmak zorunda kaldığını belirterek, “100 liralık biletten ancak 9 lira kazanabilen sanatçılarımız için pandemi döneminde eğlence vergisi yüzde 0 alınsın teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu değişiklikle bir buçuk yıla yakındır çalışamayan sanatçıların biraz da olsa rahatlamasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kısıtlamalar kültür ve sanata

CHP’li Akkuş İlgezdi, ilk vakalarının görülmeye başladığı günden bu yana kısıtlamalardan aslan payını kültür ve sanat sektörü ve bu nedenle sanatçıların aldığını belirterek, “ Aylardır kapalı olan eğlence mekânlarında çalışan, kendisini ve ailesini geçindirmek zorunda olan yüzbinlerce emekçi açlığa, sefalete ve kaderine terk edildi. Türkiye, geçinmek için enstrümanını satan sanatçıların yaşadığı utançla yüzleşmek zorunda kaldı. Bu utancı taşıyamayan, ailesine yük olduğunu düşünen, geçinemeyen ve hayattan beklentisi kalmayan sanatçıların ölümüne tanık olduk. Pandemi döneminde resmî olmayan verilere göre Türkiye genelinde 100’den fazla müzisyen işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti” açıklamasını yaptı.

Kültür sanat emekçilerinin gelinen noktada öncelikle kendilerine bir an önce istihdam olanağı sağlanmasını ardından bir yılı aşkın süredir yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini talep ettiklerini kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “ Yüzde 10 olarak alınan eğlence vergisinin 2022 yılı sonuna kadar, yüzde 0’a indiren teklifimiz yasalaşırsa kültür sanat emekçilerimize ciddi bir destek sunacağız” dedi."

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

26.05.1981 tarih ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki kanun teklifim gerekçesiyle birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

İstanbul Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci, tüm sektörleri olduğu gibi kültür-sanat üretimini de vurdu. Türkiye’nin eğlence hayatı hiçbir zaman olmadığı kadar durağanlaştı.

İlk vakalarının görülmeye başladığı günden bu yana sektöre sık sık kısıtlamalar getirildi. Kısıtlamalardan aslan payı müzik sektörü ya da tiyatrolar gibi kültür-sanat faaliyeti yürüten kurumlara düştü.

Gelişmiş demokrasiler, kültür-sanat alanını iyileştirici ve bütünleştirici bir unsur olarak gördükleri için, bu alanda çalışan üreticileri, sanatçıları ve kültür-sanat endüstrisini ciddi yardımlarla desteklediler. Dünya genelinde pandemi koşullarını en az hasarla atlatan kültür-sanat sektörü ne yazık ki Türkiye’de hak ettiği desteği alamadı.

Müzik ve eğlence sektörü battı. Devlet kurumlarından yeterli desteği göremeyen müzisyenler günübirlik yaşamak zorunda kaldı. Kimisi vapurda, metroda, sokakta çalan, kimisi kısıtlı imkanlarla müziğini icra etmeye çalışan sanatçılar mağdur oldu. Aylardır kapalı olan eğlence mekânlarında çalışan, kendisini ve ailesini geçindirmek zorunda olan yüzbinlerce emekçi açlığa, sefalete ve kaderine terk edildi. Türkiye, geçinmek için enstrümanını satan sanatçıların yaşadığı utançla yüzleşmek zorunda kaldı. Bu utancı taşıyamayan, ailesine yük olduğunu düşünen, geçinemeyen ve hayattan beklentisi kalmayan sanatçıların ölümüne tanık olduk.

Pandemi döneminde resmî olmayan verilere göre Türkiye genelinde 100’den fazla müzisyen işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle intihar etti.

Gelinen noktada kültür sanat emekçileri öncelikle kendilerine bir an önce istihdam olanağı sağlanmasını ardından bir yılı aşkın süredir yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyorlar.

Sanatçıların pandemi sürecinde karşılaştıkları onlarca mağduriyetten bir tanesi de “Belediye Gelirleri Kanunu” uyarınca alınan eğlence vergisidir. Şöyle ki, konser düzenleyen bir sanatçı sattığı her bilet için hem KDV hem de eğlence vergisi ödemek zorunda kalmaktadır. Eğlence vergisi nedeniyle bilet gelirlerinin yüzde 91’i konserlerin maliyetini oluşturmaktadır. Destek almadan konser düzenleyen bir sanatçı 100 liralık bir biletten ancak 9 lira gelir elde edebilmektedir. Biletlerin yüzde 100’ünü satamayan sanatçılar bu durumda bir de üzerine para ödemek zorunda kalmaktadır.

Ancak pandemi nedeniyle mekanların kapalı olması nedeniyle sanatçılar konserlerini dijital mecralara taşımak zorunda kalmıştır. Ne var ki, eğlence vergisi normal zamanlardaki gibi alınmaya devam etmektedir. Normal koşullarda bile yüzde 28’e ulaşan bu vergiler, dijital ortamda konser veren ve konserler için bilet satarak ayakta durmaya çalışan sanatçıları zor durumda bırakmaktadır. 

İşbu kanun teklifiyle sanatçılara bir nebze can suyu olabilmek adına 2022 yılı sonuna kadar konserlerden ve biletle girilmeyen eğlence mekanlarından alınan eğlence vergisinin 0’a indirilerek, sanatçılara vergi indirimi desteği sağlanması ve aylardır hiçbir kazancı olmayan sanatçılara devletin destek vermesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1 - Maddeyle pandemiden etkilenen müzisyenlere ve müzik gruplarına destek olabilmek amacıyla konserler ve etkinlik biletlerinden alınan yüzde 10 oranındaki eğlence vergisinin 2022 sonuna kadar yüzde 0’a düşürülmesi amaçlanmaktadır.  Böylece bilet maliyetlerini artırdığı için sanatçıları sponsor aramak zorunda bırakan eğlence vergisi geçici süreyle alınmayacak, pandemi süresince devlet desteğinden mahrum kalan; seyirci ve mekan kısıtlamaları nedeniyle konser düzenleyemeyen sanatçılara destek sağlanacaktır. 

Madde 2- Yürürlük maddesidir.

Madde 3 – Yürütme maddesidir.

26.05.1981 TARİH VE 2464 SAYILI BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUN TEKLİFİ

Madde 1 – 26.5.1981 tarih ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 8

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31.12.2022 tarihine kadar bu kanunun 21. Maddesinin (I) numaralı bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan ‘konserlerden’ alınan eğlence vergisinin nispeti 10’dan 0’a, (III) numaralı bendinde yer alan ‘Biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden’ alınan eğlence vergisinin nispeti 5’ten 0’a düşürülmüştür.”  

Madde 2 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 – Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.  


Hibya Haber Ajansı