Fas ve Cezayir, özellikle Batı Sahra sorunu nedeniyle on yıllardır gergin ilişkilere sahipti.
Lamamra düzenlediği basın toplantısında, "Cezayir bugün Fas Krallığı ile diplomatik ilişkilerini kesmeye karar verdi." dedi ve ekledi: "Fas krallığı Cezayir'e karşı düşmanca eylemlerini durdurmadı"

Lamamra, diplomatik ilişkilerin kesilmesinin Salı gününden itibaren geçerli olduğunu, ancak her ülkedeki konsoloslukların açık kalacağını söyledi.

Fas Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 

Kral Muhammed VI, Cezayir ile ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

Geçen hafta Cezayir, ölümcül orman yangınlarının "terörist" olarak nitelendirdiği ve bir tanesinin Fas tarafından desteklendiğini söylediği grupların işi olduğunu söyledi.

Cezayir'de 9 Ağustos'ta şiddetli bir sıcak hava dalgasının ortasında çıkan orman yangınları on binlerce hektar ormanı yaktı, 30'dan fazlası asker de dahil olmak üzere en az 90 kişiyi öldürdü.

Cezayir makamları, başkent Cezayir'in doğusuna kadar Akdeniz kıyısı boyunca uzanan Berberilerin çoğunlukta olduğu Kabylie bölgesinin bağımsızlık hareketinde çıkan yangınlara dikkat çekti.


Yetkililer ayrıca Kabylie'nin Kendi Kaderini Tayin Hareketi'ni (MAK) haksız yere kundakçılıkla suçlanan bir adamın linç edilmesi olayına karışmakla suçladı ve bu da öfkeye yol açtı.


Cezayir geçen hafta Rabat'ı "terör örgütü" olarak sınıflandırdığı MAK'ı desteklemekle suçladı.

Cumhurbaşkanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, "Fas'ın Cezayir'e karşı aralıksız düşmanca eylemleri, iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesini gerektirdi" denildi.

Ayrıca Fas ile "batı sınırlarında güvenlik kontrollerinin yoğunlaşacağını" söyledi.

Cezayir ile Fas arasındaki sınır 1994'ten beri kapalı.

Cezayir, Fas'ın kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü Batı Sahra için bağımsızlık isteyen Polisario hareketini destekliyor.

(Çeviri Haber-Dış Basın)