Cezayir cumhurbaşkanı başbakanın istifasını kabul ederek parlamento seçimlerinin ardından yeni bir hükümetin kurulmasının önünü açtı.

Cezayir cumhurbaşkanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Abdelmadjid Tebboune, Abdelaziz Djerad liderliğindeki hükümetin istifasını kabul etti ve yeni kabine kurulana kadar onu geçici başbakan olarak atadı.
Djerad'ın istifası, 12 Haziran'da yapılan ve iki yıllık kitlesel protestolar ve siyasi kargaşanın ardından katılımın düşük olduğu ve çoğunluğu kazanamayan bir parlamento seçimini takiben gerçekleşti.

Oylama, uzun süredir devam eden Hirak protesto hareketi tarafından boykot edildi ve katılım sadece yüzde 23 ile Cezayir seçimlerinde kaydedilen en düşük katılım oldu.

Cezayir'in en büyük siyasi partisi olan Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), 407 sandalyeli parlamentoda 98 sandalye kazanarak genel seçimlerin galibi oldu.

Cezayir'in 1962'de Fransa'dan bağımsız olmak için verdiği uzun mücadeleden doğan ve 1990'daki ilk çok partili seçimlere kadar ülkenin tek partisi olan FLN için sonuç beklenenden daha iyi oldu.


Ancak uzun süredir Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika'nın partisi, hasta cumhurbaşkanı 2019'un başlarında haftalarca süren kitlesel Hirak protestolarının ardından ordunun baskısı altında istifa etmesinin ardından can çekişiyordu.
Yeni siyasi manzara
Cezayir anayasasına göre cumhurbaşkanı, hükümetin istifasını kabul ettikten sonra kazanan partilerin liderleriyle yeni bir başbakan atamak için istişarelere başlıyor.

Bir kaynak Reuters haber ajansına verdiği demeçte, ordunun egemen olduğu düzenin parlamento ve anayasayı değiştirmenin 10 yılın en büyük krizini sona erdirmenin en iyi yolu olduğuna inandığını söyledi. Hirak protesto hareketi tüm sistemin kökünden sökülmesini talep ediyor.

Bağımsızlar 84 sandalye ve İslamcı eğilimli Barış İçin Toplum Hareketi 65, düzen yanlısı Demokratik Ulusal Miting partisi 58 sandalye kazandı.

Gelecek Partisi 48 sandalye elde ederken, Ulusal İnşa Hareketi 39 sandalye kazandı ve onu iki sandalyeyle Adalet ve Kalkınma Cephesi izledi.


Bu sonuçlarla, 204 sandalye için parlamentoda çoğunluk oluşturmak için en az üç parlamento bloğundan oluşan bir koalisyon gerekiyor.


Yeni parlamento, bir başbakan atamadan ve yeni siyasi manzarayı yansıtan bir hükümet kurmadan önce Temmuz ayına kadar açılacak.

Cezayir, güney Avrupa ülkeleri için önemli bir gaz tedarikçisi olmaya devam ediyor ve bölgedeki silahlı gruplara karşı mücadelede ABD'nin bir ortağı.

Yeni bir hükümet, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle derin bir mali ve ekonomik krizle mücadele etmek zorunda kalacak.

 

(Dış Basın)