Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre cep telefonları için özel tüketim vergisi matrahını değiştirildi. Buna göre;

 

·        Fiyatı 1.500 lira (102 ABD Doları) veya daha düşük olan cep telefonları için özel tüketim vergisi oranı %25 olarak uygulanacak (önceki aralık 640 liraya kadar olan).

·        Fiyatı 1.500 TL ile 3.000 TL arasında olan cep telefonlarında özel tüketim vergisi oranı %40 olarak uygulanacak (önceki aralık 640 TL ile 1.500 TL arasında).

·        Fiyat aralığının geri kalanı için özel tüketim vergisi oranı %50 oranında uygulanacak.

 

Diğer vergi güncellemelerinde öne çıkan ana başlıklar da şöyle;

 

·        500 gram ve daha yüksek miktarda ambalajlarda olan tütünlerde (nargile tütünü vs.)  ÖTV oranı %40'dan %55'e çıkarıldı.

·        Fermente edilmiş şaraplar (elma, armut, bal şarabı vs.) asgari maktu vergi tutarı (belirlenen rakamın altında satılamaz) 17 TL’den 29 TL’ye çıkarıldı.

 

Vergi düzenlemesinde temel amacı bütçe gelirlerini artırmak olarak okumak gereklidir. Tüketim üzerinden alınan vergilerde, tüketimin kısılmasından ziyade bütçe gelirlerini artırma hedefi doğal olarak daha ön plandadır. En önemli konu olan cep telefonlarından alınan vergilerde, 2019’dan beri herhangi bir güncelleme yapılmamıştı. Aradan geçen sürede özellikle döviz kurlarındaki yükselişle akıllı telefonların fiyatlarının çok yükselmesiyle eski vergi matrahlarının bir anlamı kalmamıştı. Burada dikkat edilmesi gereken konu; vergi oranları aynı, vergi oranlarına konu olan fiyat aralıkları güncellendi. Son yıllardaki fiyat artışları tüketiciyi yüksek modelli telefonlardan 4000-5000 TL fiyat aralığı altındaki telefonlara daha çok yönlendirmişti. Vergi aralıkları güncellenmiş olmasına rağmen, daha düşük vergi oranına sahip fiyatlarda telefon bulmak hala çok zor.

 

Özel tüketim üzerinden alınan vergilerde cep telefonlarının önemli bir payı var. Maliye’nin ÖTV ve KDV tahsilatları sınırlı bir miktarda artacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı