DEVA Partisi Ekonomik ve Mali Politikalar Başkanı İbrahim Çanakcı enflasyon verilerini değerlendirdi. Çanakcı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre Haziran ayında tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) aylık artış yüzde 1,9, yıllık artış yüzde 17,5, yurt içi üretici fiyatlarındaki aylık artış ise yüzde 4, yıllık artış yüzde 4 oldu Yılın ilk altı ayında TÜFE yüzde 8,45 arttı.
'Vatandaşlar enflasyon baskısı altında eziliyor'
Enflasyon verilerini değerlendiren DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, sabit gelirli vatandaşlara maaş zammı yapılırken fiili enflasyonun göz ardı edilmesini şu sözlerle eleştirdi:
“Hükümet bu yılın ilk altı ayında memurlara yüzde 3 zam yaptı. Bu yılın ilk altı ayındaki enflasyon dikkate alınarak memurlara yüzde 5,45'lik bir 'enflasyon farkı' verilecek. Yılın ikinci yarısı için öngörülen yüzde 3'lük artışla birlikte memurların alacağı toplam artış yüzde 8,45 olacak. Emekliler de yüzde 8,45 zam alacak. Hükümet ve medya bu zamları yüksek, yeterli, hatta memurlarımıza ve emeklilerimize bir lütuf olarak sunmaya çalışıyor. Ancak işçilerimiz, memurlarımız ve emeklilerimiz ancak resmi enflasyon verileri dikkate alınarak ve enflasyon baskısı altında ezildikten sonra gecikmeli zam alıyor. Bağımsız enflasyon hesaplamaları ve anketlerine göre halkımızın yaşadığı gerçek enflasyon resmi rakamların iki katından fazladır. Bu gerçek; Maaş ve ücret artışları tamamen göz ardı ediliyor. Bu zamlar gerçek enflasyonun yarısından bile az.”
'Enflasyon yıl sonunda Merkez Bankası ve hükümetin tahminlerinin üzerinde olacak'
Yurt İçi Üretici Fiyatları'ndaki artışın yüzde 43'e ulaştığını ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın 25,4 puanlık tarihi yüksek seviyelere ulaştığını ifade eden Çanakcı, yılın sonunda enflasyonun Merkez Bankası ve hükümet tahminlerinin üzerine çıkacağını söyledi. yıl:
“Çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulma devam ediyor. Kuraklık nedeniyle temel gıda maddelerinde yüksek fiyat artışları yaşanıyor. Küresel enflasyon baskısı artmaya devam ediyor. Öte yandan hükümete, kurumlara ve politikalara duyulan güven ve enflasyonla mücadelede başarının elde edilebileceği inancı ortadan kalkmıştır. Tüm bunlar yılsonunda enflasyonun Merkez Bankası ve hükümetin öngördüğünden çok daha yüksek seviyelerde olacağını gösteriyor. Resimdeki gibi memur sayısında yüzde 3 artış olması hükümetin halkımızın geçimini göz ardı ettiğini ve inkar ettiğini açıkça gösteriyor.”
'Elektrik ve doğalgaz zamları maaş artışlarına yansımadı'
Çanakcı, geçen hafta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların zamanlamasına da dikkat çekti:
Elektrik fiyatlarına yüzde 15, doğalgaz fiyatlarına yüzde 12 zam gelmesiyle maaş ve ücret artışları daha ilk günden eridi. Halkımızı her konuda yanıltmayı ve aldatmayı alışkanlık haline getiren hükümet, bu zamları 1 Temmuz'dan itibaren geçerli hale getirdi, bu nedenle zamlar maaş artışlarına yansımadı. Memurlar ve emekliler bir sonraki maaş artışına kadar bu zamları karşılıksız yapmaya devam edecekler.”
'Vatandaşlar açlık ve yoksulluk sınırının altında ve birinin maaşı asgari ücretin 50 katı'
Çanakcı, birçok kamu yöneticisinin birden fazla yerden astronomik maaş almasını, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin kemer sıkma tedbirlerinden muaf tutulmasını da eleştirdi ve şu ifadeleri kullandı:
“Açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıktı. Yoksulluk sınırı, asgari ücretin üç katından fazladır. Böyle bir ortamda maaş artışları anlamını yitirmiştir. İşçiler, memurlar ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaya mahkum edilirken, birçok üst düzey kamu yöneticisi ve hükümet mensubu, birden fazla yerden asgari ücretin 50 katından fazla aylık maaş alıyor. Halkımız maddi sıkıntılar içinde ezilirken, tasarruf tedbirlerine öncülük etmesi gereken Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi bu tedbirlerden muaf tutulmuştur. Bu, mevcut yönetim sistemi ve yönetim anlayışının ülkemizin sorunlarına adil, gerçekçi ve kalıcı bir çözüm sağlayamayacağının açık bir göstergesidir.

Hibya Haber Ajansı