Savaş suçları ve soykırımdan aldığı cezayı tamamlamak üzere Hollanda'dan uçakla İngiltere'nin güney kıyısındaki adaya getirildi.
75 yaşındaki eski siyasetçi, 1990' lardaki Balkan ihtilafı sırasında soykırımı düzenlemedeki rolü nedeniyle kendisini hapsetmek için on yıllardır süren yasal mücadele sonrasında Parkhurst hapishanesine geldi. 2016 yılında 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İngiltere'de hükümet sözcüsü Metro gazetesine şunları söyledi: "Bay Karadziç'in transferini güvenli bir şekilde yönetmek için çalışıyoruz. Uluslararası adaleti teşvik etmek ve uygulamakiçin çaba sarfediyoruz, İngiltere dünyadaki iyilik gücü rolünün merkezinde yer alan bir güçtür."
Karadziç, 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun Bosnalı- Sırp güçleri tarafından öldürüldüğü 1995 Srebrenica katliamındaki rolü nedeniyle soykırımdan suçlu bulundu.
Zanlı ayrıca 44 ay süren Saraybosna kuşatması ve Hırvat ve Müslümanları Bosna' daki Sırpların iddia ettiği topraklardan atan etnik temizlik kampanyasını yönetmekten savaşsuçları ve insanlığa karşı suçlardan da suçlu bulundu. 2019 yılında, Lahey'deki BM yargıçları önceki hapis cezasını ömür boyu hapse uzattılar.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab bu ayın başlarında şunları söyledi: "Karadziç soykırımdan suçlu bulunan birkaç kişiden biri. Srebrenitsa soykırımında kadın, erkek ve çocukların katledilmesinden sorumluydu ve sivillere yönelik acımasız saldırılarıyla Saraybosna kuşatmasının yargılanmasına yardımcı oldu."
Raab şöyle devam etti: Tutuklanmasını sağlamak için İngiltere'nin desteğinden, şu anda karşı karşıya olduğu hapishane hücresine kadar, İngiltere'nin bu suçlar için 30 yıllık adalet arayışını desteklemesinden gurur duymalıyız.
Karadziç, yaklaşık on yıl saklandı sonra 2008 yılında tutuklanarak Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edildi.