ABD önderliğindeki yabancı güçlerin, şu anda neredeyse tamamlanmış olan son bir geri çekilmeye başlamasıyla birlikte, Taliban'ın kapsamlı bir saldırı başlattığı Mayıs ayının başından bu yana ülke genelinde şiddet arttı.
Taliban, İran ve Türkmenistan'a bitişik Herat ilindeki iki sınır kapısının yanı sıra şehrin eteklerinde birkaç ilçeyi ele geçirdi.

Bölge sakinleri, Taliban'ın eyalet başkenti Herat kentinin eteklerinde hükümet güçleriyle çatıştığını ve birçok aileyi kaçmaya zorladığını söyledi.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından yapılan açıklamada, çatışmalar sırasında BM'nin Herat'taki ana yerleşkesinin roket güdümlü el bombaları ve silah sesleri ile saldırıya uğradığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, "Birleşmiş Milletler'e yönelik bu saldırı içler acısı ve bunu en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.


Bu saldırının failleri tespit edilip hesap sorulmalıdır” dedi.


UNAMA, saldırının "hükümet karşıtı unsurlar" tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Ancak, yerleşkenin bulunduğu bölgenin Taliban ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalara sahne olduğu belirtildi.

UNAMA, olayda hiçbir BM personelinin yaralanmadığını söyledi.

Taliban olayı olası çapraz ateşe indirdi.


Grubun sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ofisin çatışmaya yakın olması nedeniyle güvenlik görevlileri çapraz ateşte zarar görmüş olabilir" dedi.


Taliban savaşçılarının "olay yerine geldiğini" ve yerleşkenin "tehdit altında olmadığını" da sözlerine ekledi.

Video oynatmak
El Cezire'nin Kabil'den bildiren Diplomatik Editörü James Bays, Herat çevresinde birkaç yerde savaşın son saatlerde kilit odak noktası haline geldiğini söyledi.

“Yerel raporlara göre Afgan hükümeti için en endişe verici olanı, Herat şehri ile Herat havaalanı arasındaki yolda yaşanan bu savaşın olduğunu düşünüyorum. Çatışma nedeniyle havalimanının şu anda kapalı olduğuna inanıyoruz” dedi.

Sakinler, havalimanına yakın Incil ve Guzara semtlerinde çatışma olduğunu bildirdi.

Guzara'dan şehre kaçan Abdul Rab Ansari, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Orada insanlar dehşete düşüyor" dedi.

Herat'a da sığınan Muhammed Allahyar, "Savaş şiddetli ama Guzara ilçesini şimdiye kadar ele geçiremediler" dedi.

Afgan güçleri ve kıdemli diktatör ve Taliban karşıtı komutan İsmail Khan'ın savaşçıları, yaklaşık 600.000 nüfuslu şehrin çevresinde konuşlandırıldı.

Daha önce 1980'lerde Sovyet işgal güçleriyle, ardından 1990'larda katı rejimleri sırasında Taliban'la savaşan Khan, son aylarda şaşırtıcı ilerlemelerine karşı koymak için grupla tekrar savaşma sözü verdi.

 

'Varoluşsal kriz'
Herat şehri, Taliban'ın son 24 saat içinde girdiği ikinci eyalet başkenti. Taliban savaşçıları bir gün önce Helmand eyaletinin başkentine girdi ve orada çatışmalar sürüyor. Siviller şehri boşaltmak için harekete geçti.

Bir hükümet yetkilisi, isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Perşembe sabahından bu yana Taliban Lashkargah şehrine çeşitli yönlerden saldırılar başlattı" dedi. Lashkargah, Pakistan sınırındaki bir güney eyaleti olan Helmand'ın başkentidir.

ABD liderliğindeki yabancı güçlerin birliklerini tamamen geri çekmesine yaklaşırken, Taliban son iki ayda hızlı toprak kazanımları elde etti, ancak henüz herhangi bir eyalet başkentini ele geçirmedi.

Bu haftaki bir BM raporu, Afganistan'da son haftalarda sivil kayıpların arttığını ve Mayıs ve Haziran aylarında önceki dört ayda olduğu kadar çok sayıda kişinin öldürüldüğünü söyledi. Rapor, çatışmaların daha da şiddetlendiği Temmuz ayındaki kayıpları kapsamadı.

ABD gözlemci grubu SIGAR'a göre, Afgan hükümeti, Taliban'ın ABD ile Şubat 2020 anlaşmasını takiben saldırılarını ikiye katlamasının ardından bir "varoluş krizi" ile karşı karşıya.

Anlaşma, Taliban'dan güvenlik garantileri karşılığında ABD güçlerinin geri çekilmesini ve ABD'nin en uzun denizaşırı savaşını sona erdirme çağrısında bulundu.

Silahlı grup, ABD güçlerini hedef almaktan kaçındığı için anlaşmayı büyük ölçüde onurlandırdı, ancak Afgan güçlerine yönelik saldırılara devam etti.

Doha anlaşması ayrıca Taliban ile Afganistan liderliği arasındaki barış görüşmelerinin önünü açtı.

Ancak Taliban-hükümet görüşmeleri, ABD'nin askerlerini istikrarlı bir şekilde sadece birkaç yüz seviyesine çekerken, 31 Ağustos'ta tam geri çekilme için son tarih verdi.

(Dış Basın)