Wall Street Journal Salı günü, İran'ın ana nükleer tesisi Natanz'daki gardiyanların, Haziran ayının başından bu yana çeşitli olaylarda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) kadın müfettişlerini fiziksel olarak taciz ettiğini bildirdi.

Diplomatlara atıfta bulunulan raporda, olayların uygunsuz dokunma ve kıyafetlerin çıkarılması emirlerini içerdiği iddia edildi.

Rapor hakkında yorum yapması istenen IAEA, son aylarda "İran'daki bir tesiste teşkilat müfettişlerinin güvenlik kontrolleriyle ilgili bazı olaylar" yaptığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Ajans, teşkilat personelinin dahil olduğu bu tür güvenlikle ilgili olayların kabul edilemez olduğunu ve bir daha yaşanmaması gerektiğini çok açık ve net bir şekilde açıklamak için bu konuyu derhal ve kesin olarak İran'a iletti" dedi.

Açıklamada, IAEA ve İran'ın bu konuyla ilgili mesaj alışverişinde bulunmasından sonra başka bir olay yaşanmadığı belirtildi.

İran'ın IAEA büyükelçisi Kazem Gharibabadi Salı günü geç saatlerde Twitter'da “İran'daki nükleer tesislerdeki güvenlik önlemleri makul ölçüde sıkılaştırıldı” dedi.

"IAEA müfettişleri yavaş yavaş yeni kurallar ve düzenlemeler getirdi."

Natanz nükleer tesisi, Nisan ayında Tahran'ın bir "sabotaj" eylemi olarak nitelendirdiği bir patlamayla vurulmuştu.

Ayrı olarak, Tahran, bu yılın başlarından bu yana IAEA'ya erişimi kısıtladı ve 2019'dan bu yana nükleer faaliyetlerini hızlandırmak için diğer adımların yanı sıra, dünya güçleriyle bir anlaşmaya rağmen İran'ın programını yaptırımların hafifletilmesi karşılığında frenledi.