Seçim sonuçları, BM'nin Suriye özel elçisi Geir Pedersen' in konseye ülkedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdiği sırada geldi.

Geir Pedersen, seçimin yeni anayasa uyarınca "en yüksek uluslararası şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarına" uygun olarak yürütülen ve diğer ülkelerdeki mülteciler de dahil olmak üzere tüm Suriyelilerin oy kullanabileceği özgür ve adil, BM denetimli seçimler yapılmasını öngören BM'nin 2254 sayılı kararının gereklerini yerine getirilmediğini söyledi.

Pedersen, "BM seçimlere dahil değildir ve dahil olmak için bir yetkisi yoktur. BM, Suriye'de 2254 sayılı kararı uygulamak için müzakere edilmiş bir siyasi çözümün önemini vurgulamaya devam ediyor. Bu, Suriye halkının çatışmasını ve acılarını sona erdirmek için tek sürdürülebilir yol olmaya devam ediyor." Açıklamasında bulundu.

Başkan, çözümün de "değişmez" olduğunu da sözlerine ekledi.

"Gerekli olan, Birleşmiş Milletler tarafından kolaylaştırılan ve yapıcı uluslararası diplomasi ile desteklenen Suriye liderliğindeki ve sahip olunan bir siyasi çözümdür."

Başkan, Suriye konusunda yapıcı ve kapsamlı uluslararası diplomasinin "Suriye'de barış yolunda ilerlemeyi destekleme nüfuzu ve yetkisine sahip tüm önemli paydaşların aynı masada olabilmesi için" şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan, "ihtilalale siyasi çözümün geniş hatlarının kilit paydaşlar tarafından iyi anlaşıldığı, ancak hiçbirinin ilk adımı atmaya istekli olmadığı" konusunda uyarıda bulundu. Böyle devam edersek, kilit oyuncular çatışma çözümünden çok çatışma yönetimine yatırım yaparsa, Suriye'nin uzun süreli bir başka çatışma haline geleceğinden korkuyorum, nesiller boyu sürecek."

Rusya'nın Güvenlik Konseyi'ndeki temsilcisi bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik eleştirileri kınayarak bunu "Suriyeli seçmenleri önemseme" olarak nitelendirirken, diğer üyeler seçimi reddetmede birleştiler.