Birleşmiş Milletler, Afganistan'ın bir ay içinde bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor ve Taliban ülkeyi yönetecek yeni bir hükümet kurmaya çalışırken her üç kişiden biri açlıktan ölüyor.

BM'nin Afganistan'daki insani yardım koordinatörü Ramiz Alakbarov yaptığı açıklamada, "İnsani durum ... son derece gergin olmaya devam ediyor," dedi ve ülkedeki çocukların yarısından fazlasının bir sonraki yemeklerini bulmak için mücadele ettiğini de sözlerine ekledi.
Al Jazeera, Afganistan'daki gıda fiyatlarının son günlerde yaklaşık yüzde 50, petrol fiyatlarının ise yüzde 75'e varan oranda arttığını öğrendi.

Çoğu uluslararası yardımın kapanmasıyla Alakbarov, devlet hizmetlerinin çalışmadığını ve kamu çalışanlarının maaşlarını alamadığını söyledi.

Taliban henüz yeni bir hükümet kurmadı ve uluslararası tanınmaları sorgulanmaya devam ediyor, bu da dış yardımın yeniden başlamasını engelliyor.

Çarşamba günü erken saatlerde grup, devralmaları sırasında ele geçirdikleri zırhlı araçlar da dahil olmak üzere bazı askeri teçhizatı Kandahar'da geçit töreni yaptı.

AFP haber ajansına göre, en az bir Black Hawk helikopterinin de son zamanlarda Kandahar üzerinde uçtuğu bildirildi, bu da AFP haber ajansına göre Taliban'ın pilotu olmadığı için eski Afgan ordusundan birinin kontrol altında olduğunu gösteriyor.

Bu arada, bir Qatar Airways uçağı, havaalanının bir cankurtaran halatı olarak yeniden çalışmasına yardımcı olmak için bir ekiple birlikte Kabil'e indi.

 

(Çeviri Haber-Dış Basın)