BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimine, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini durdurmayı amaçlayan 2015 tarihli bir anlaşma kapsamında kabul edilen İran'a yönelik tüm yaptırımları kaldırması veya feragat etmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu bir raporda Guterres, ABD'yi "İran İslam Cumhuriyeti ile petrol ticaretiyle ilgili muafiyetleri uzatmaya ve nükleer silahların yayılmasını önleme projeleri için muafiyetleri tamamen yenilemeye" çağırdı.

15 üyeli konsey, genel sekreterin İran, ABD, Fransa, Birleşik Krallık, Almanya, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği arasındaki nükleer anlaşmayı kutsayan 2015 tarihli bir kararın uygulanmasına ilişkin iki yıllık raporunu tartışacak.

Guterres'in Washington'a çağrısı, İran'ın kendisine karşı birçok dış yaptırımın kaldırılması karşılığında nükleer programını kısıtlamayı kabul ettiği Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik görüşmelerin ortasında geldi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de anlaşmayı terk etti ve sert yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu ve Tahran'ın 2019'da nükleer sınırların bir kısmını ihlal etmeye başlamasına neden oldu.

İran'ın uyumu azaltmaya yönelik hamlelerinden biri, nükleer tesislerinin Şubat ayında IAEA tarafından ekstra izlenmesine son verme kararıydı. Denetimler, sonuncusu geçen hafta sona eren geçici anlaşmalarla iki kez uzatıldı.


İran'a anlaşmanın tam olarak uygulanmasına geri dönmesi için çağrıda bulunan Guterres, "ABD'ye planda belirtilen yaptırımlarını kaldırması veya feragat etmesi için çağrıda bulunuyorum" dedi.

İran, anlaşmanın yüzde 3,67'lik sınırının çok üzerinde ve atom bombası çekirdekleri için uygun olan yüzde 90'a çok daha yakın olan uranyumu kabaca yüzde 60'lık bir saflığa kadar rafine etti, ancak yalnızca sivil nükleer güç arayışında olduğunu ve hamlelerini hızla tersine çevirebileceğini iddia ediyor. Washington yaptırımları iptal edip 2015 anlaşmasına geri dönerse.

Bazı uzmanlar, İran'ın sert yaklaşımı İran'ın dış politikasının nihai hakemi olan Dini Lider Ali Hüseyni Hamaney tarafından desteklenen Ebrahim Raisi'nin seçilmesini beklediğine inanıyor.

Analistler, İran'ın Raisi'nin Ağustos'ta göreve başlamasından önce bir anlaşmaya varabileceğini, beklenen ekonomik büyüme için krediyi kendisinin almasına izin verdiğini, ancak daha iyi bir akrabalık savunucusu olan ılımlı Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani'yi suçladığını söylediler

 

(Dış Basın)