Dubai'de yaşayan mafya lideriSedat Peker'e göre, Türkiye'nin eski Başbakanı Binali Yıldırım'ın oğlu, Kolombiya tarafından geçen yıl yaklaşık beş ton kokain ele geçirildikten sonra uyuşturucu için yeni bir ticaret yolu tasarlamak üzere Ocak ve Şubat aylarında sık sık Caracas'a gitti.
Şubat ayında yayınlanan BM raporunda, dünya genelinde uyuşturucu ticaretinin kaçakçılığı kolaylaştırmak için kişisel koruyucu ekipmanları bir kılıf olarak kullanarak yeni yöntemlere belirlediği belirtildi.
Yıldırım, Peker'in iddialarını yalanlayıp, oğlu Erkan'ın COVID-19 testlerini ve koruyucu ekipmanları ihtiyaç sahiplerine bizzat ulaştırmak için seyahat ettiğini söyledi.
Şu anda iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkan yardımcısı olan Yıldırım 23 Mayıs'ta İstanbul'da gazetecilere verdiği demeçte, "Bizi uyuşturucuyla ilişkilendirmek hakarettir." dedi.
Ancak Venezuela'nın oğlunun ziyareti sırasında düşük sayıda COVID-19 vakasına sahip olduğu için bu sözleri konusunda şüpheler vardı.
Gazeteci Cüneyt Özdemir, 7 Aralık 2020'den itibaren Türkiye'nin Caracas büyükelçiliğinden gelen ve oğlunun resmi ziyaret kapsamında Venezuela'ya giden heyetle poz verdiğini gösteren resmi bir tweet'i de ifşa etti.
BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'nun Türk üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy, Şubat ayı raporunun salgının yasadışı uyuşturucu ticaretini nasıl değiştirdiğini gösterdiğini söyledi.
"Posta veya posta hizmetlerini, hatta koruyucu maskeleri, eldivenleri ve dezenfektanları, ilaçlar yerine tıbbi ekipman ticareti yaptıkları izlenimini vermek için kullanmaya başladılar."
Raporda, en büyük miktarlarda uyuşturucunun İran, Afganistan, Pakistan ve Türkiye'de ele geçirildiğini belirtildi.
"Batı ve orta Avrupa'daki hedef pazarlara giden yolda İran, Türkiye ve Balkan ülkelerinden geçen Balkan rotası, Afganistan kökenli uyuşturucu kaçakçılığının ana rotası olmaya devam etti."
Türkiye'deki muhalefet partileri hükümeti geçen yıldan bu yana Venezuela ile ticari ilişkiler konusundaki hesabı nedeniyle zor durumda bırakarak, bu ilişkilerin uyuşturucu satıcılığını kolaylaştırmak için bir kılıf teşkil edebileceğini öne sürüyorlar.
Eski Ekonomi Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski sırdaşı Ali Babacan tarafından kurulan ayrılıkçı DEVA partisi, Peker'in Türkiye'nin Güney Amerika ülkesinden önemli bir kokain kaçakçılığı planının parçası olduğu iddiaları üzerine geçtiğimiz günlerde hükümete Venezuela'dan peynire uygulanan tarifenin kaldırılmasının nedenini sordu.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye, bir başkanlık kararnamesi ile Venezuela'dan her türlü peynir de dahil olmak üzere gıda ürünlerinin ithalatına sıfır gümrük tarifesi ile izin verdi.
Karar, ülkenin dışişleri bakanının bir hafta önce Venezuela'ya yaptığı ziyaretin ardından geldi ve kararname o dönemde Türk tarım sektörü temsilcileri tarafından sektöre zarar vereceğini söyleyenler tarafından eleştirilmişti.
Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de Türk ticaret bakanına Venezuela'dan peynir ithalatında hangi siyasilerin ve akrabalarının yer aldığını sordu.
Peker, hükümetin müttefiki ve hakkında yürütülen bir ceza soruşturması öncesinde ülkeden kaçan kötü şöhretli bir organize suç patronu.
Son birkaç haftadır YouTube'da iç siyaseti sarsan ve hükümetle ilişkili mevcut ve eski siyasiler ve bürokratlara yönelik ciddi suçlamalarda bulunan bomba videolar yayınlıyor.