Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarrec, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Genel Sekreterin geçmişte gördüğümüz ve bize sistematik olarak ateşe verilen ve bize acıyı hatırlatan bu raporlardan derin endişe duyduğumu ve rahatsız olduğumu söyleyebilirim.  Bu, Rohingya halkının dramatik bir şekilde göç etmesine yol açıyor.” dedi.
Genel Sekreterin Myanmar güvenlik güçlerinin ülke genelinde sivillere yönelik devam eden baskısını şiddetle kınadığını yineleyen Sözcü, bu baskılara uluslararası tek sesli bir yanıta ihtiyaç olduğunu belirtti.
Sözcü, Myanmar'ın Kayin bölgesi Myawaddy'de 31 Mayıs'ta gözaltına alınan 25 kişinin kalıntılarının da aralarında bulunduğu iki toplu mezarın bulunduğu ve köylerin yakıldığı bilgisini paylaştı.
Myanmar'da insan haklarını ihlal edenlerden hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Sözcü, "Uluslararası toplumu bu konuda tek ses olmaya, ülkedeki yetkililerle ilişkiler kurmaya ve temel özgürlükleri sağlamaya çağırıyoruz." deyimini kullandı.
15 Haziran'da sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda Myanmar ordusunun darbe karşıtı eylemleri bastırmak için Magway bölgesindeki Kinma köyünü ateşe verdiği iddia edildi.
Bölgedeki bir köylü, yangında köydeki 237 evden sadece 10'unun sağlam kaldığını, askerlerin açtığı ateşle köylülerin bölgeyi terk ettiğini iddia etti.
Ülkede yaşanan askeri darbenin ardından Magway, Mandalay ve Bago gibi bölgelerde çok sayıda kişinin katılımıyla darbe karşıtı yürüyüşler düzenlendi.
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde ortaya çıkan yolsuzluk iddialarının ve ülkede siyasi gerilimlerin artmasının ardından 1 Şubat'ta iktidara geldi.
Ordu, başta ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Cii olmak üzere çok sayıda yetkili ve iktidar partisi liderini gözaltına aldı ve bir yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı göstericilere müdahalesi sonucunda en az 863 kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce protestocunun gözaltına alındığı ülkede geniş çaplı gösteriler devam ederken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemelerde tutuklulukları devam ediyor.