AP'nin haberine göre, BM Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya delegelerinin bu yıl içinde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapmak için yasal bir çerçeve üzerinde anlaşmaya varmadığını ve bu durumun buradaki çatışmayı sona erdirmek için üzerinde anlaşmaya varılan bir yol haritasını tehlikeye attığını söyledi.

Libya'daki BM destek misyonu, Libya'daki yaşamın her kesiminden 75 üyeli bir organ olan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LPDF) beş günlük görüşmelerini Cuma günü Cenevre dışındaki bir otelde tamamladığını söyledi.

BM arabuluculuğundaki görüşmelere katılanlar, bazıları 24 Aralık'ta yapılacak oylamayı belirleyen yol haritasıyla tutarlı olmayan, seçimler için anayasal bir temele yönelik çeşitli önerileri tartıştılar. Misyon, diğerlerinin seçimlerin planlandığı gibi gitmesi için ön koşullar yaratmaya çalıştığını söyledi. .

BM heyeti, LPDF üyelerinin foruma sunulan teklifler arasındaki boşluğu doldurmakla görevli bir komite oluşturduğunu söyledi. Ama kilitlenme kaldı.

Misyonun koordinatörü Raisedon Zenenga, "Bu üzücü" dedi. "Libya halkı, 24 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde demokratik haklarını kullanma fırsatının özlemini çektiği için kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacaktır."

Misyon, forum üyelerini "işe yarar bir uzlaşma ve onları birleştiren şeyin pekiştirilmesi" konusunda anlaşmaya varmak için istişareleri sürdürmeye çağırdı. "24 Aralık'ta seçime izin vermeyen ve seçime izin vermeyen tekliflerin dikkate alınmayacağı" konusunda uyardı.


Forum üyesi Alham Saudi, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Çoğumuzun umduğu sonuç bu değildi, ancak masadaki seçenekler göz önüne alındığında daha iyi bir sonuç" dedi. "Bu sadece savaşı geciktirir, ancak sorunları çözmez."

İki düzineden fazla LPDF üyesi, forumun mevcut hükümeti iktidarda tutmayı ve yalnızca yasama anketleri düzenlemeyi içeren teklifleri oylama önerisi için BM misyonunu eleştirdi.

ABD'nin Libya özel elçisi Richard Norland, forumun "birkaç üyesini", seçimlerin "anayasal süreci uzatarak veya yerine getirilmesi gereken yeni koşullar yaratarak" yapılmamasını sağlamak için "zehir hapları" sunmaya çalışmakla suçladı. . “LPDF'deki 75 Libyalı'nın, ülke genelinde 7 milyon Libyalı'nın Libya'nın geleceğini şekillendirmede söz sahibi olmasına izin vermeye kendilerini yeniden adayacağını umuyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Christian Buck, LPDF üyelerini Aralık ayında yapılacak seçimler için yol haritasına bağlı kalmaya çağırdı.

Ayrıntılara girmeden, “Herhangi bir gecikme, tehlikeli senaryoların kapısını açar” diye tweet attı.

Başbakan Abdul Hamid Dbeibah liderliğindeki hükümet, yolsuzluk iddialarıyla dolu bir oylamada forum tarafından atandı.

(Dış Basın)