Birleşmiş Milletler (BM)'in yeni bir raporunda, kuzeydoğu Nijerya'da 12 yıllık bir çatışmanın doğrudan ve dolaylı olarak büyük çoğunluğu beş yaşın altındaki çocuklardan oluşan yaklaşık 350 bin kişinin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı.

BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Perşembe günü yayınlanan savaş ve geçim kaynakları üzerindeki etkisi hakkında yeni bir çalışmada verilen ölü sayısı, şiddet olaylarından bu yana yalnızca Nijerya'da çatışmalarda ölenlere dayanan yaklaşık 35.000 olan önceki tahminlerden 10 kat daha yüksek patlak verdi.
Silahlı grup Boko Haram 2009'da iki milyondan fazla insanı evlerinden eden ve milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğu dünyanın en kötü insani krizlerinden birini doğuran bir ayaklanma başlattı. Çatışma sona erdiğine dair çok az işaret gösteriyor.

UNDP, beş yaşından küçük çocukların yaklaşık 324.000 ölümden sorumlu olduğunu ve her 10 ölümden dokuzunun her gün 170'inin öldüğünü söyledi.

Çatışmadan kaynaklanan yaklaşık 350.000 ölümün 314.000'inin dolaylı nedenlerden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

BM, güvensizliğin tarımsal üretim ve ticarette düşüşlere yol açtığını, gıdaya erişimi azalttığını ve geçimlerini tarımdan sağlayan birçok haneyi tehdit ettiğini söyledi.
Raporda, yerinden edilmiş binlerce insanın gıda, sağlık tesisleri, barınma ve temiz suya erişiminin olmadığı ve çocukların daha savunmasız olduğu belirtildi.

“Bir on yıllık çatışmayla birlikte, bu 1,1 milyonu aşabilir” dedi.
Nijerya'nın Boko Haram grubu, rakibi IŞİD (IŞİD)-müttefik grubu ISWAP'ın baskın tehdit haline gelmesiyle 2016'da ikiye bölündü. Devam eden askeri operasyonlara rağmen, gruplar komşu Kamerun, Çad ve Nijer'in bazı bölgelerine şiddet yayarak saldırılar düzenlemeye devam etti.
BM, Çad Gölü bölgesinde “3,2 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 5,3 milyonu gıda güvenliğinden yoksun insan kriz ve acil durum seviyelerinde” dedi.

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde durumun daha kötü olduğu belirtildi.

BM, "Yalnızca kuzeydoğu Nijerya'da, çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşayan 13,1 milyon insan, bunların 8,7 milyonunun acil yardıma ihtiyacı var" dedi.
Emekli bir general olan Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, silahlı grupların şiddetine son vermesi için baskı altında.

Ancak güvenlik güçleri, ülkenin merkezindeki çoban-çiftçi çatışmaları, kuzeybatıda adam kaçırma ve haydutluk ve güneyde ayrılıkçı ajitasyonlar da dahil olmak üzere diğer güvenlik sorunlarıyla mücadele ederken bunalmış görünüyor.

Kuzeydoğuda, silahlı gruplar düzinelerce yardım görevlisini kaçırdı ve bunların çoğu öldürüldü.

 

(Dış Basın)