Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban'ı Afganistan'daki saldırılarını derhal durdurmaya çağırdı ve ülkenin "kontrolden çıktığını" söyledi.

“Uluslararası toplumdan savaş yolunda olanlara mesaj açık olmalıdır: gücü askeri güçle ele geçirmek, kaybedilen bir önermedir. Guterres Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, bu yalnızca uzun süreli bir iç savaşa veya Afganistan'ın tamamen tecrit edilmesine yol açabilir" dedi.

Guterres, tüm tarafları sivilleri korumak için daha fazlasını yapmaya çağırarak, "Taliban'ın kontrolleri altındaki alanlarda, özellikle kadınları ve gazetecileri hedef alarak insan haklarına ciddi kısıtlamalar getirdiğine dair erken belirtilerden derinden rahatsız olduğunu" savunarak “Afgan kız ve kadınların zor kazanılmış haklarından mahrum bırakıldığına dair haberleri görmek özellikle korkunç ve yürek parçalayıcı” dedi.

Cuma günü bir BM sözcüsü, BM'nin Afganistan'daki güvenlik durumunu "saatte" değerlendirdiğini ve bazı personelin başkent Kabil'e taşındığını, ancak ülkeden kimseyi tahliye etmediğini söyledi.

(Dış Basın)