ABD Kongresi'nin Birleşmiş Milletler'in Afganistan'daki insani yardım çalışmalarını finanse etmesi bekleniyor, ancak ABD yetkililerine göre, dünya organı savaşın parçaladığı ülkeye yapılacak yardımı tartışmaya hazırlanırken, Taliban liderliğindeki yeni bir hükümeti doğrudan finanse etmesi pek mümkün değil.

BM başkanı Antonio Guterres, 13 Eylül'de Afganistan'a yardım konulu üst düzey bir konferans düzenlemek üzere Cenevre'de bulunuyor.
2001 Afganistan işgalinden bu yana ABD, Afganistan'daki güvenlik, yönetişim ve kalkınma ve insani ihtiyaçlar için tahminen 130 milyar dolar ayırdı.

Kongre yardımcıları Reuters haber ajansına, milletvekillerinin ülke içinde yerinden edilmiş Afganlara ve mültecilere insani yardım sağlayacaklarından neredeyse emin olduklarını, ancak en azından şimdilik hükümetin kendisine değil.

Taliban zaferinden önce bile Afganistan büyük ölçüde yardıma bağımlıydı - ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 40'ı yabancı fonlardan geliyordu.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani bir felaketle karşı karşıya olduğu ve 18 milyon Afgan'ın onlara katılabileceği konusunda uyardı. Raporlara göre, 500 bin kadar insan Taliban korkusuyla ülkeyi terk edebilir.
Taliban henüz bir hükümet kurmadı, ancak bir duyurunun yakın olduğuna dair haberler var.

Bu arada, Kabil'in kuzeyindeki Panjshir Vadisi'nde Taliban ile direniş savaşçıları arasında çatışmalar devam ediyor ve daha fazla sivilin yerinden edilmesi korkusunu artırıyor.

(Çeviri Haber-Dış Basın)