Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde oluşturulan ve Libyalı tarafları temsil eden 5+5 Ortak Askeri Komite'nin 6 Ekim'de İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan toplantıları sona erdi.

Komite toplantılarının kapanış konuşmasında, "5+5 Ortak Askeri Komite, Libya'da yabancı paralı askerler, yabancı savaşçılar ve yabancı güçlerin kademeli, dengeli ve eş zamanlı olarak ayrılmasına yönelik planı hazırlamış ve onaylamıştır." açıklamasında bulunuldu.

Açıklamada, bu planın uygulanmasından önce "ateşkes anlaşması ve özellikle BM'nin uluslararası gözlemcilerinin Libya'da bulunma zorunluluğu" vurgulandı.

Komitenin "planın uygulanmasını desteklemek ve Libya'nın egemenliğine saygı göstermek için ilgili yerel ve uluslararası taraflarla iletişim kurmayı kabul ettiği" belirtildi.

5+5 Karma Askeri Komite, 23 Ekim 2020 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanması kapsamında başta Libya olmak üzere BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) liderliğindeki Cenevre toplantılarında bir araya geldi. Ülkedeki yabancı askeri unsurlar .