 Bist100 endeksinde Salı günü oluşan satış baskısının dün de devam ettiğini gördük. Bu sayede endeks günü %2,3 düşüşle 1.483 puandan tamamladı. İşlem hacmi 33.7 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Negatif fiyatlamada en önemli unsur küresel ölçekte artan ABD tahvil getirileri oldu. ABD 10 yıllık tahvilin faizi gün içerisinde %1.44 seviyesine yaklaşarak geçtiğimiz yılın Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. 30 yıllık tahvil getirisi ise 10 baz puandan fazla yükseldi ve %2,29'a yakınlaştı. Bunun yanında Dolar/TL paritesinde negatif ayrışma görülerek 7.2500 seviyesi test edildi. TL’de oluşan fiyatlamaların da BİST100 endeksinde satış baskısını tetiklediğini söyleyebiliriz.

 FED Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı konuşma bir önceki gün ile paralellik gösterdi. Powell’ın enflasyon tehdidine yönelik endişeleri bastıran konuşmasını tekrar etmesi sonrası ABD tahvil getirilerinde gevşeme yaşandı. Powell, ekonominin açılması sonrası enflasyonda dalgalı bir seyir izlenebileceğini ve artan bir talep oluştuğunu belirtmesine karşılık güçlü ve kalıcı bir enflasyonist baskıyı beklemediklerini ve gerekirse bankanın bununla mücadele edecek araçları olduğunu belirtmesi ile ABD endekslerinde yukarı yönde hareketlilik hız kazandı.

 ABD tarafında gün içerisinde eksi bölgede olan endeks kapanış öncesi güçlü alımlar ile artıya geçti. Bu sayede Dow Jones endeksi enerji, sanayi ve finans sektöründeki güçlü performans öncülüğünde %1.35 oranında artış kaydederek 31.962 seviyesinden kapandı ve kapanış rekoru kırdı. S&P500 endeksinde ise %1.14 oranında artış yaşanarak 3.925 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite endeksi ise bir önceki gün yaşanan sert geri çekilmeyi bir miktar telafi ederek %0.99 oranında yükseliş kaydetti.

 Yeni günde ABD’den gelecek olan veri akışı izlenecek. Bu doğrultuda ilk olarak dayanıklı mal siparişleri verisi ABD ekonomisinin yıla nasıl bir başlangıç yaptığını gösteren bir başka data olacak. Bununla birlikte geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine yönelik büyüme ve haftalık işsizlik maaşı başvurusu verileri da piyasanın takibinde olacak.

 Fitch Ratings, Türkiye'nin de aralarında olduğu önde gelen gelişmekte olan ekonomilerin tartışılacağı bir webinar düzenleyecek

 AC Asia ex, Japan % 1,73 alıcılı

 S&P 500 % 0,23 alıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,59 alıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerine 3 yıldan önce ulaşamayacağını belirtti. Bu da FED’in salgının ardından fiyatlarda olası ani artışı önlemek için uzun süre daha faiz oranlarını değiştirmeyeceği anlamına geliyor.

 FED’in temel faiz oranlarını düşük tutmasıyla beraber yaşanacak ekonomik büyümenin enflasyonu yükselteceği kaygısı yaratıyor, bu nedenle de 10 yıl vadeli hazine bonolarının getirisi artıyor. ABD Hazine kağıdı getirilerinde yukarı hareketin sürmesi uluslararası piyasalarda spot altın fiyatını yeniden 1800 dolar/ons seviyesinin altına indirdi.

 Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, COVID-19 salgının yayılmaya devam etmesinin ve virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkmasının yarattığı "çok kısa vadeli" aşağı yönlü risklere rağmen, aşılama ve geçen yılın sonunda geçen mali yardım paketinin ABD ekonomisinde güçlü büyüme için şartları oluşturduğunu bildirdi.

 Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD ekonomisinin Fed'in istihdam ve enflasyon için belirlediği hedeflerin çok uzağında olmaya devam ettiğini söyledi.

 ABD Başkanı Joe Biden tıbbi malzemeden elektrikli araçlara kadar birçok sektörü etkileyen küresel düzeyde bilgisayar çipi eksikliği sorununu çözmeyi hedefleyen bir kararnameye imza attı.

 Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde koronavirüs aşısına yönelik olumlu gelişmeler ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyona yönelk endişeleri bulunmadığına dair açıklamalarından destek bularak kazanıma yöneldi. Bölge genelinde kazanımlara Hong Kong,Güney Kore ve Japonya öncülük etti.

 Güney Kore Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. Banka iyileşme devam ederken desteğin süreceğine yönelik taahhütte bulundu. Bununla birlikte Kasım ayında yüzde 1 seviyesinde olan tüketici fiyat endeksi projeksiyonu yüzde 1.3'e revize edildi.

 Almanya'da insanların kendi kendine yapabilecekleri hızlı testlerin onaylanması ve Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın hızlı testlerin yaygınlaşmasının "bir parça özgürlüğü yeniden kazanmayı" mümkün kılabileceğini ifade etmesi umutları artırmışken Başbakan Angela Merkel üçüncü dalga uyarısında bulundu.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ Kanal İstanbul projemizin etüt kapsamında yer alan projeler tamamlandı, diğer çalışmaları devam ediyor, onlara rağmen Kanal İstanbul’u yapacağız, inadına yapacağız. Bir sonraki haftada Ekonomik Reform Paketimizi kamuoyuna açıklayarak ülkemizi istikrar ve güven temelinde büyütme kararlılığımız bir kez daha ortaya koyacağız” dedi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı