Geçtiğimiz hafta Dolar/TL ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde %1,60 seviyesinin üzerine çıkması sonrası, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen sert harekete paralel 7,47'yi aştı. G eçen hafta görülen en düşük seviye olan 6,90'lardan başlayan yükselişle birlikte TL, bu yılki kazanımlarının tamamını kaybetti. TL, ABD faizlerinde yaşanan bu yükselişe oldukça sıkı bir para politikasıyla girse de bu politikalarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler de baskı unsuru olmayı sürdürüyor.

 

 

Asya borsaları küresel tahvil piyasalarındaki dalgalanmanın getirileri artırması ve yatırımcıların, kayıpların satışları tetikleyebileceğinden çekinmesiyle son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirileri Perşembe günü son bir yılın en yüksek seviyesi olan %1,614'ü gördükten sonra %1,494'e geriledi. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan ve son dönemde 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başlayan 5 yıl vadeli CDS ise 313 seviyesinde.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında, aşılama süreci, ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

Borsa İstanbul tarafında ise, Tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti, endeks gün içinde 1.443 puanı görmesinin ardından 200 g HO’nun geçtiği 1.470 puan civarında dengelenirken bu seviyenin üzerindeki hareketleri tepki yükselişi için önemli bulurken, 1.450 destek seviyesinin kırılması ise yeni bir dip arayışı için kritik seviye olarak görüyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı