Hafta içinde Brexit sonrası ticaret anlaşmasının taslak metninde anlaşılması ve Trump’ın, üzerinde uzlaşılan yardım paketinde yer alan kişi başı maddi yardımın 600'den 2.000 dolara çıkarılmasını istemesiyle tasarıyı reddetmesinin sonrasında, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Trump'ın talepleri doğrultusunda doğrudan ödemelerin 2.000 dolara çıkarılması için girişimde bulundu.

 

Trump'ın şimdi paketi olduğu haliyle imzalayıp imzalamayacağı belirsizliğini korurken Yurtiçinde, TCMB Perşembe günü politika faizini 200 baz puan artışla beklentilerin üzerine çekip %17,00'ye yükseltirken para politikasında sıkı duruşun, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğine dikkat çekti. Faiz artırımını güçlü bir parasal sıkılaştırma olarak tanımlarken, önümüzdeki dönemde faiz kararlarının ne yönde şekilleneceğine dair net bir mesaj vermedi. Ancak karar alma sürecinde enflasyonun belirleyici olacağını belirtti. Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi ise ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan Cuma itibarıyla 320 seviyesine gerilemiş durumda.

 

Ayrıca geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında, Coronavac adlı aşının Pazar gecesi Türkiye'ye yola çıkacağını ifade ederek, Bilim Kurulu'nun değerlendirmeleriyle ''Aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Erken dönemde aşının koruyuculuğu %91,25 oranında. Bu giderek daha artmış olacak'' dedi. Noel nedeniyle birçok piyasanın kapalı olduğu haftanın son işlem gününde işlem hacmi zayıf olurken BİST100 endeksi küresel iyimser havanın da desteğiyle 1438 puana kadar çıktıktan sonra kar realizasyonlarının etkisiyle 1.428 puan civarında dengelendi

 

Kaynak İnfo Yatirim

Hibya Haber Ajansı