Coronavirüsteki yeni varyant omicrona ilişkin endişelerin hafiflemesi ve Çin'den gelen pozitif veriler ile geçtiğimiz işlem günü küresel piyasalar güne risk iştahı yüksek başladı. Çin, Kasım ayında ihracatını artırsa da ithalat beklentilerin çok üzerinde büyüdü. Yuanın güçlenmesine, zayıf talebe ve yükselen maliyetlere rağmen Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %22 arttı. İthalatta büyüme %31,7 seviyesinde gerçekleşti. ABD tarafında ise Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre dış ticaret açığı Ekim’de %17 azalarak 81,4 milyar dolardan 67,1 milyar dolara geriledi.


Küresel piyasalara paralel geçtiğimiz gün BİST100 endeksi de güne alıcılı başladı. BİST100'deki ağırlığı %5,41, BİST30'daki ağırlığı %7,35 olan BIMAS'ın açıklanan pay geri alım programı haberi kapsamında, açılışta BIMAS paylarının da etkisi ile endeksteki pozitiflik sonrası güne gün içi rekorla başlandı. Türkiye ile Katar arasında yapılan 12 anlaşmanın etkilerine ek olarak endeks tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.984 seviyesini gördü. Sanayi sektörü payları ile birlikte endeks günü tüm zamanların en yüksek seviyesinden 1.981 seviyesinden kapattı.

Dolar / TL'de 13,93 seviyesi görülmesi ardından geçtiğimiz hafta 'sağlıksız piyasa koşulları nedeniyle' TCMB iki kez satım yönünde piyasaya müdahale etmiş, kur tarafı 12,45'lere kadar geri çekilmesine rağmen 13,80'lere tekrar yükselmişti. Türk Lirası, dün dolar karşısında %2'ye yakın değer kazancı ile başladı. Kur 13,55'lere kadar geri çekildi. Türkiye'nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS'lerin 520'lere gerilemesine karşılık, Kasım 2020'den bu yana CDS'ler en yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Kredi risk primindeki aşağı yönlü seyir ile birlikte Dolar / TL dün gün içi geri çekildi.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı