Yurtdışı piyasalara bakıldığında dolar, geçen hafta FED'in düşük faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajına sadık kalmasıyla başlıca para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ederken, doların zayıflığı, ekonomide iyileşme olduğunu kabul eden Fed’in genişlemeci politikasını sürdürme kararından da etkilendi. Perşembe günü ABD’de yayımlanan öncü GSYH , %6,4 büyüme gösterdi.

Avrupa’da enflasyon verileri beklentilerin hafif yukarısında gerçekleşirken, Euro bölgesi tahmini enflasyonu ise %1,6 oldu. Almanya’da ise enflasyon yıllık %2 olarak gerçekleşirken, piyasa beklentisi %1,9 seviyesinde bulunuyordu.

Yurtiçinde ise Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yaptığı inceleme ve değerlendirme sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir." açıklaması yaparken, döviz kurları ayın son işlem gününde hafta genelinde olduğu gibi yatay seyirle başladı. Piyasaların açılmasıyla hafif yukarı yönlü hareketler gözlemlenirken Dolar/TL 8,31'in üzerine tırmandı. Euro/TL ise kısa bir süreliğine de olsa 10 liranın üzerini test etti.

Geçen hafta TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumundaki mesajlarıyla 8,13'e kadar gerileyen Dolar/TL, sonrasında düşüşünü geri aldı ve hafta boyunca olduğu gibi günü 8,20 civarında tamamlamıştı. Cuma ise güne sakin başlayan döviz kurları piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçti.  Dolar/TL 8,21 seviyelerinden 8,30’un üzerine çıktı ve son 3 günün en yüksek seviyesini gördü. TÜİK, Mart ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %14,9 azalarak 5 milyar 469 milyon dolardan 4 milyar 653 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Mart ayında %70,9 iken, 2021 Mart ayında %80,3'e yükseldi.

 

BİST 100 endeksi tarafında ise endeks 60 g HO’nun geçtiği 1.435 puan ile 200 g HO’nun geçtiği 1.345 puan arasında yön arayışı devam ediyor, kısa vadede 1.435 puan önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken 1.390 ve 1.345 seviyeleri de kuvvetli destek seviyesi olarak izlemeye devam ediyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı