Türk lirası, bu hafta gelişen ülke paraları arasında dolara karşı en kötü performans gösteren para birimi olurken, TCMB Başkanının görevden alınması sonrası sert yükseliş yaşayan Dolar/TL kuru, geçen hafta da 8,06 seviyesinden başladı. Salı günü 8,13’ü ve daha sonra 8,21’i aşmasının ardından Perşembe günü 8,35’i aşarak 31 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Küresel risk iştahının zayıfladığı görülürken dolar endeksi 91 seviyesini gördü. ABD tahvillerinde de volatilite azalmasının yanında 10 yıllık tahviller 1,55 seviyesini gördü. Ancak Cuma günü gelişen ülke paralarından sadece Türk Lirası, dolar karşısında %1 üzerinde kayıp yaşadı. Haftalık bazda da TL’nin dolar karşısındaki kaybı %3’ü buldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre %7,5 oranında azaldı. Mart ayında 86,7 olan endeks, Nisan ayında 80,2 oldu.  Bu seviye Kasım sonrası görülen en düşük seviye oldu.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası, piyasa beklentileriyle paralel olarak politika faizini %0 seviyesinde tutarken, gecelik mevduat faizi oranını -% 0,50 seviyesinde tuttu. Gecelik borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde bıraktı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri,  ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 16 Nisan’da biten haftada önceki haftaya kıyasla 14.000 kişi azalarak, 586.000 kişiden, 574.000 kişiye gerilediğini gösterdi. Piyasa beklentilerine göre oldukça olumlu gelen verinin, söz konusu dönemde 617.000 kişi düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

 

BİST100 endeksinde Çarşamba yaşanan sert düşüşün ardından Perşembe günü endeks güne %1'in üzerinde düşüşle başlamasının ardından gelen alımlar ile birlikte endeks tekrar yükselişe geçti. Halka arzlarında başvurularının tamamlanmasının ardından hisse bazında alımlarında etkisiyle gün içinde 1.309 puanı görmesinin ardından 200 g HO’nun geçtiği 1.345 puan seviyesinden kapanış yaptı. Bu hafta için bilançoların yoğunlaşmaya başlamasıyla birlikte hisse bazında hareketlerin ön plana çıkmasını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı