ABD Başkanı Joe Biden’ın 2,25 trilyon dolarlık altyapı ve istihdam planını açıklamasının ardından Çarşamba günü ABD piyasaları özellikle teknoloji sektörü önderliğinde yükselişle tamamladı. ABD tarafındaki iyimserlik Asya Piyasalarına da sıçradı.

Avrupa tarafında ise coronavirüs salgınında 3. dalga endişesi devam ediyor. Fransa ve İtalya’nın tekrar karantina programlarını açıklaması sonrasında, diğer Avrupa ülkeleri de salgınla ilgili yeni planlarını açıklamaya başladı. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde çıkan karar sonrası Türkiye’de de tedbirler sıkılaştı. Vaka sayıları dünya genelinde artmaya devam ederken özellikle coronavirüsün yeni türleri salgının seyrini başka boyuta taşıyor. Mutasyona uğrayan virüsün daha hızlı yayıldığı bilim insanları tarafından aktarılıyor.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise geçtiğimiz gün ABD vadelileri ve Asya Piyasalarına paralel olarak %0,55 oranında yükselişle 1.399 seviyesinden başlangıç yaptı. Dolar / TL kurunun 8,29’lu seviyelerde başlaması sonrasında 8,10’lara kadar geri çekilmesi sonrası BİST100 endeksinde özellikle bankacılık sektörü hisseleri önderliğinde alımlar hızlandı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde geçiren endeks pozitif başladığı işlem gününü %2,50 oranında yükselişle 1.426 seviyesinden tamamladı. Spor sektörü payları %8,93 oranında değer kazandı. BİST100 endeksinde 1.435 - 1.444 - 1.462 direnç, 1.408 - 1.390 - 1.381 destek seviyeleri olarak takip edilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün yerli yatırımcılarla bir araya geldi. Toplantıda sıkı para politikası duruşunun gerekliliği, Türk lirasının itibarının korunması ve enflasyonla mücadele kararlılığı konuları üzerinde duruldu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun, içinde bulunulan dönemde yüksek seyreden enflasyon ve enflasyon beklentilerinin sıkı bir para politikası duruşu gerektirdiğini ifade ettiği söylendi.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre geçen hafta Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 8,9 milyar dolar azalarak 223,7 milyar dolara geriledi. Yabancı Yatırımcılar geçen hafta net 1,1 milyar dolar tahvil, 814 milyon dolar hisse sattı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Mart'ta 52,6’ya yükseldi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI mart verilerine göre takip edilen 10 sektörün çoğunluğunda üretim artışı kaydedilirken, üretimdeki en hızlı genişleme ana metaller sektöründe oldu. 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği öngörülüyor.

ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 27 Mart ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 61.000 kişi artarak 719.000 oldu. Piyasa beklentilerinin aksine artış gösteren verinin, 680.000 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

ABD'de ISM imalat endeksi Mart'ta 64,7 olarak kaydedildi ve 1983 yılından bu yana en hızlı yükselişi kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mart'ta endeksin 61,5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Şubat ayında endeks 60,8 olarak kaydedilmişti. 

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı