İçişleri Bakanlığı'nın X (Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Bugün Hizb-ut Tahrir'in terör örgütü olarak yasaklanması için harekete geçtik. Hamas'ın yasadışı saldırılarının ve grubun antisemit ideolojisinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi dehşet vericidir. Gruba üye olmak ve destek çağrısında bulunmak suç teşkil edecektir" denildi.

Cleverly açıklamasında, "Hizb-ut Tahrir, korkunç 7 Ekim saldırılarını övmek ve kutlamak da dahil olmak üzere, terörizmi aktif bir şekilde teşvik eden ve cesaretlendiren antisemit bir örgüttür. Bu terörist grubun yasaklanması, bu gruba mensup olan ve destek çağrısında bulunan herkesin sonuçlarına katlanmasını sağlayacaktır. Hizb-ut Tahrir'in şu anda olduğu gibi faaliyet göstermesini engelleyecektir" dedi.

Birleşik Krallık Parlamentosu tarafından kabul edilmesi halinde karar 19 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Böyle bir karar, gruba üye olmanın, destek çağrısında bulunmanın ve gruba üyelik ya da destek şüphesi uyandıracak şekilde kamuya açık bir yerde yazı sergilemenin suç teşkil edeceği anlamına gelecek.

Birleşik Krallık yasal düzenlemelerine göre, bu kapsamda yasaklanan bazı suçlar 14 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir ve bu ceza mahkeme tarafından para cezasının yanı sıra ya da onun yerine verilebilir.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'nın Parlamento'ya sunduğu taslakta örgüt şöyle tarımlanıyor:

"1953 yılında kurulan Hizb-ut Tahrir, İslam hukuku ile yönetilen bir Halifelik kurmak gibi uzun vadeli bir hedefi olan uluslararası bir siyasi gruptur. Merkezi Lübnan'da bulunan grup, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya da dahil olmak üzere en az 32 ülkede faaliyet göstermektedir. Hizb-ut Tahrir'in yasaklanması, küresel örgütün yanı sıra Hizb-ut Tahrir Britanya da dahil olmak üzere tüm bölgesel kollarını da kapsamaktadır."

Hibya Haber Ajansı