Çin Devlet Demiryolları Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’in güneybatısındaki Yunnan Eyaleti’ndeki Kunming’i Laos’un başkenti Vientiane’ye bağlayan önemli bir proje olan Çin-Laos demiryolu bugün faaliyete başlayacak. 1.035 kilometre uzunluğundaki demiryolu, Çin tarafından önerilen Kuşak ve Yol Girişimi ile Laos’un kendisini karayla çevrili bir ülkeden kara bağlantılı bir merkeze dönüştürme stratejisinin önemli bir adımını oluşturuyor.

İki bölümden oluşan demiryolu tamamen Çin teknik standartlarına göre inşaa edildi. Laos’un sınır kasabası Boten’den Vientiane’ye kadar olan bölümün inşaatına Aralık 2016’da başlandı. Yuxi şehri ile sınır kasabası Mohan’ı birbirine bağlayan demiryolunun Çin bölümünün inşaatına ise Aralık 2015’te başladı.

Saatte maksimum 160 kilometre çalışma hızına sahip trenler, yolcuları Kunming’den Vientiane’ye gümrükleme süresi de dahil olmak üzere yaklaşık 10 saatte götürecek. Çin Devlet Demiryolları Grubu sözcüsüne göre, Çin-Laos demiryolu operasyonları ikili ekonomik, sosyal ve kültürel alışverişler için büyük önem taşıyor ve Çin-Laos Ekonomik Koridoru’nun inşasını hızlandırması bekleniyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı