Teknoloji devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates, iklim kriziyle mücadelede temiz enerji ihtiyacının nükleer enerji ile karşılanması gerektiğini söyledi.
Aynı zamanda bir nükleer şirket olan Gates, 9 Haziran'da ABD'de Nükleer Enerji Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu.
Milyarder, "Nükleer enerji bugün bir yol ayrımında. ABD elektriğinin yaklaşık yüzde 20'si buradan geliyor. Ancak ülkede inşa edilen daha fazla reaktör var" dedi.
Gates,“İklim değişikliği sorununu çözme konusunda ciddiysek ve açıkçası yapmalıyız, almamız gereken ilk eylem güvenli reaktörleri çalışır durumda tutmaktır. Ancak o zaman bile, mevcut durumu korumak için bu tek başına yeterli değildir. ABD sıfıra yakın emisyona sahip ve bir iklim felaketini önlüyor. "Daha fazla nükleer güce ihtiyacımız var."
Örneğin, Nisan ayında, New York'un kuzeyindeki bir elektrik santrali, çalışan son nükleer reaktörünü kapattı. Exelon Corporation adlı bir şirket, geçen yıl Illinois nükleer santrallerinden ikisini sonbaharda kapatmayı planladığını duyurdu.
Ancak Gates'in 2006'da kurduğu TerraPower ve milyarder işadamı Warren Buffett'ın PacifiCorp şirketi 2 Haziran'da Wyoming'de gelişmiş bir natrium nükleer reaktörü inşa edeceklerini duyurdular.
Wyoming valisi Mark Gordon, "Bu, karbon negatif olmanın en hızlı ve en net yolu" dedi. Terrapower Başkanı ve CEO'su Chris Levesque, tesisin inşaatının yaklaşık 7 yıl süreceğini belirtti.

UZMANLAR GATES'E KATILMIYOR
Öte yandan Gates, nükleer enerjinin iklim değişikliğiyle mücadelede ve sıfır emisyon elde etmede önemli olduğunu düşünse de, bazı uzmanlar aynı fikirde değil.
Şubat ayında, dünyanın dört bir yanından bilim adamları, rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal, gelgit ve dalga enerjisi gibi kaynaklardan yararlanmak için %100 yenilenebilir enerji çağrısında bulunan bir bildiri yayınladılar.
Açıklamayı imzalayan Mark Z. Jacobson, "Nükleer yenilenebilir enerji olarak kabul edilmiyor" dedi. Stanford Üniversitesi'nde akademisyen olan Jacobson, nükleer fisyon adı verilen sürecin sınırlı bir kaynak olan uranyum gerektirdiğini belirtti.
 
İklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetine dikkat çeken araştırmacı, bu tür santrallerin yapımının uzun zaman aldığını belirtti. Nükleer enerjinin radyoaktif atık ve uranyum madenciliği riskini de beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.