2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül korona virüsünün (Covid-19) Çin'deki bir laboratuvarda üretildiği iddia edildi. İngiliz Prof. Angus Dalgleish ve Norveçli bilim adamı Dr. Research virüs üretildi ve yarasalar üzerinde geliştirildi.
Dalgleish ve Sorensen'in araştırmasında, korona virüsünün Çinli bilim insanlarının Wuhan'da bir proje üzerinde çalışırken ortaya çıkmış olabileceği belirtilirken, aynı zamanda Çin'in "kasten verileri yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği" iddia edildi. Ayrıca araştırma, Çin'de virüs hakkında açıklama yapan kişilerin susturulduğu iddialarına da yer verdi.
Çin, uluslararası uzmanların "Çin'in açık ve şeffaf duruşunu övdüğünü" ifade ederek ABD'yi Covid-19 salgınını siyasallaştırmakla suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, "ABD'deki bazı insanlar gerçekleri ve bilimi tamamen görmezden geliyor." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Covid-19'u araştırmak için Wuhan şehrine gönderilen bir bilim insanı ekibi, virüsün "muhtemelen yarasalardan insanlara başka bir hayvan tarafından bulaştığını ve laboratuvar sızıntısının olası olmadığını" belirtmişti.

Bu haftanın başlarında ABD Başkanı Joe Biden, ABD istihbarat teşkilatlarına Covid-19'un kökenini araştırmaları ve raporu 90 gün içinde hazırlamaları talimatını vermişti. Biden, ayrıca virüsün Çin'de bir laboratuvar kazası olarak gelişme olasılığının değerlendirilmesi için çağrıda bulundu. ABD ayrıca Çin'i salgının kökenleri konusunda uluslararası araştırmalarla işbirliği yapmaya çağırdı.