Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bildiride imzası bulunan 104 emekli amirallerden Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal, geçen hafta pazartesi tutuklandı. Yaşları 70'in üzerinde olduğu belirlenen Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat'a ise ifade vermek üzere emniyete ifade vermek üzere getirildi.

Gözaltındaki 10 emekli amiral ile ifadeleri için tebligat gönderilen 4 emekli amirelin emniyetteki işlemleri dün akşam saatlerinde tamamlandı.

Sorgularının ardından Ankara Adliyesi'ne getirilen 14 emekli amiralin savcılık sorgularının ardından savcının, amirallere emniyetteki sorgularına ek olarak, bildirideki imzaları yer alan isimlerin sıralamasında bir hiyerarşik sıralama olup olmadığının ve TCK 316/2 maddesi gereği imzalarını çekip çekmedikleri sorulduğu, amirallerin tamamının suç işlemek amacıyla hareket etmedikleri için imzalarını çekmeyeceklerini söyledikleri belirtildi.

Ergun Mengi'nin bildiriyi hazırladığı belirtilerek Ankara Nöbetçi 8'nci Sulh Ceza mahkemesi ilk aşamada 13 emekli amirali ardından da sorgusu tamamlanan Ergun Mengi’yi, 'yurtdışına ve bulundukları il dışına çıkış yasağı' koyarak serbest bıraktı.

Serbest bırakılan 14 emekli amiral avukatlarıyla birlikte adliyeden ayrılırken aralarından emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, açıklamasında, "Bu kadar basit bir basın açıklamasından bu noktaya gelmek tamamen bir iletişim kazası; ancak bu iletişim kazasının nedenini bizde aramayın. Metin çok net ve iyi niyetle hazırlanmış. Türk yargı sistemine ve polis teşkilatına teşekkürler ediyorum" diyerek oradan ayrıldı.