Bir yıl önce bugün, ABD, Başkan Joe Biden'ın Suudi Arabistan'ın Yemen içindeki "saldırgan operasyonlarına" verdiği desteğin sona erdiğini açıklamasından kısa bir süre sonra, Yemen'in İran destekli Husileri ve grup yetkililerini terörist kara listelerinden çıkardı.

Biden yönetimi, her ikisi de Yemen'de savaşan koalisyonun bir parçası olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ne silah satışlarının dondurulmasını da içeren cumhurbaşkanının ilk dış politika hamlelerinden biri olmasına rağmen insani endişelerini dile getirdi.
Biden ayrıca Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine yol açan operasyona izin verdiğini iddia eden bir raporun da gizliliğini kaldırdı. İddiaların ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanladı ve raporu yayınlandı.

Biden yönetiminin iddia edilen insan haklarına odaklandığını vurgulamak için bir çaba vardı. Ancak bir yıl sonra, Biden ve üst düzey yetkilileri, suçun çoğunu Suudi Arabistan'a ve liderliğindeki koalisyona yükleyen Yemen'deki aceleci politika hareketlerini yeniden gözden geçiriyor gibi görünüyor.
Geçen ay Biden, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen çok sayıda saldırının ardından Husileri terör örgütü olarak tanımlamayı yeniden düşündüğünü açıklamıştı.

Analistler, ilk kararın Husileri şimdiden cesaretlendirdiği için bunu yapmanın fazla bir etkisi olmayabileceğini söylüyor.

Dış Basın