Rum basınında “Washington Kıbrıs Sorununda Samimiyet ve Esneklik İstedi” başlığına yer verildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Rum Fileleftheros gazetesi’n de yer alan habere göre “Washington Kıbrıs Sorununda Samimiyet ve Esneklik İstedi” başlıklı haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price’ın açıklamalarına geniş yer verdi.
Habere göre Price, Washington’un Kıbrıs’taki iki taraftan, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması için ortak bir zeminde buluşması amacıyla samimiyet ve esneklik göstermelerini istediğini yazdı.
Price, Blinken ve Hristodulidis’in bir dizi konuyu ele aldığını ayrıca iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda karşılıklı taahhütlerini dile getirdiğini belirtti.
Price, her iki bakanın Doğu Akdeniz'de istikrarı teşvik etmenin önemi üzerinde anlaştığını ve Blinken'in BM ile adayı iki bölgeli iki bölgeli bir federasyon olarak yeniden birleştirme çabalarını desteklemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Price, ABD Dışişleri Bakanı’nın, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD’nin dahil olacağı 3+1 diplomatik mekanizmaya yönelik desteğini yeniledi.
Alithia gazetesi: ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın, Hristodulidis’e “ABD’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde, deniz bölgelerinde ve Maraş’taki tek taraflı faaliyetlere karşı olduğu” garantisini verdiğini yazdı.
HRİSTODULİDİS-ASHKENAZİ
Rum Fileleftheros gazetesi aynı haber de Dışişleri Bakanı Hristodulidis’in İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek bölgedeki gelişmeler ve iş birlikleri hakkında görüş alış verişinde bulunduklarını yazdı.
HRİSTODULİDİS
Rum Haravgi gazetesi: Hristodulidis “ethnos.gr” internet sitesine yaptığı açıklamada ise ABD’nin bölgedeki etkin rolünün olumlu bir gelişmeyi teşkil ettiğini söyledi.
Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden de bahseden Hristodulidis, Blinken’in, ABD’nin bölgedeki güvenlik ve iş birliği mekanizmalarının en etkin şekilde gerçekleştirileceğinin garantisinde bulunduğunu yazdı.
Hristodulidis, Biden yönetiminin, Kıbrıs sorunuyla daha yakından ilgilendiğini, Kıbrıs için çözüm çabalarına müdahil olmak istediğini belirtti.
Hristodulidis ayrıca Blinken’in çözüm çerçevesinin değişmesinin kabul edilir olmadığından, Güney Kıbrıs’a destek vereceklerinin belirttiğin yazdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında 14 Haziran’daki görüşmeyi önemli bir gelişme olarak nitelendiren Hristodulidis, Avrupa Konseyi’nde Türkiye’ye ilişkin “olumlu ajanda” yönünde kararlar alınabilmesi için Türkiye’nin olumlu adımlar atması gerektiğini yazdı.