ABD Başkanı Joe Biden, Kentucky'de büyük bir federal felaket ilan etti ve ülkenin ortasından geçen ölümcül bir kasırga sürüsünün ardından ağır darbe alan eyalete daha fazla yardım sağladı.

Biden, yetkililerin 30'dan fazla kasırganın yedi ABD eyaletini parçaladığını ve hala değerlendirilmekte olan bir yıkım izi bıraktığını söylemesinden iki gün sonra Pazar günü geç saatlerde açıklama yaptı.
Yerel yetkililere göre, Pazartesi itibariyle Illinois'de en az altı, Tennessee'de dört ve Arkansas'ta iki ölümle toplam ölü sayısı belirsizliğini koruyor.

Louisville Courier Journal, eyalet yerel yetkilileri tarafından en az 50 kişinin öldüğünü doğruladığında, Kentucky en sert darbeyi aldı.


Biden, "Bu bir trajedi" dedi. "Ve hala kaç canın kaybolduğunu ve hasarın tam boyutunu bilmiyoruz."

Korkunç durumda potansiyel bir umut ışığı olarak, küçük Mayfield kasabasındaki bir mum fabrikasının çökmesi sonucu 70 olan şüpheli ölüm sayısı 16 veya daha azına revize edilebilir.

Mayfield Tüketici Ürünleri sözcüsü Bob Ferguson, fabrikadaki 110 kişiden sekizinin öldüğünü ve sekizinin kayıp olduğunu söyledi. Kurtarma ekipleri, isimleri bilinmeyen sekiz kişiyi arıyor.

“Fabrikada 70 kadar insanın ölebileceğine dair bazı erken raporlar vardı. Ferguson Reuters'e verdiği demeçte, bir kişinin çok olmasına minnettarız, ancak sayının çok, çok daha az olduğu ortaya çıktı.
Bu arada, eyaletteki ölü sayısının Cumartesi gününe kadar 100'ün üzerine çıkacağını tahmin eden Kentucky Valisi Andy Beshear, Pazar akşamı düzenlediği basın toplantısında hala bilgi toplandığını söyledi.

“Sahibi temas halinde ve farklı bilgilere sahip olduğuna inanıyor. Bunu doğrulamaya çalışıyoruz. Eğer öyleyse, daha iyi bir durum ve umduğumuz mucize olabilir” dedi.

Associated Press haber ajansının bildirdiğine göre, eyaletteki tahmini ölüm oranını 50'ye kadar düşürdü.


Biden daha önce fırtınaları federal bir acil durum ilan etmişti ve Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'nın (FEMA) binlerce konut, yiyecek, su ve elektrik kesintisi ile karşı karşıya kaldıktan sonra yardım etmesine izin vermişti.

Bununla birlikte, FEMA web sitesine göre, acil durum bildirimi kapsamındaki yardım 5 milyon dolar ile sınırlıdır.

Biden'ın yeni büyük federal afet duyurusu, geçici konut ve ev onarımları için hibeler, sigortasız mal kayıplarını karşılamak için krediler ve bireylerin ve işletme sahiplerinin felaketin etkilerinden kurtulmalarına yardımcı olacak diğer programlar dahil olmak üzere ek federal yardım sağlıyor.

FEMA, yanıtının bir parçası olarak barınaklar açıyor ve 30.000 öğün yemek ve 45.000 litre (12.000 galon) su dahil olmak üzere ekipler ve malzeme gönderiyordu.

Biden, "Size söz veriyorum, ne pahasına olursa olsun - federal hükümet bunu sağlamanın bir yolunu bulacak" dedi.

Kurtarma ekipleri felaketten iki gün sonra hala hayatta kalanlar için enkaz arıyorlardı, ancak Pazar günü yetkililer, kayıpları canlı bulma umutlarının azaldığını söyledi.

Yaklaşık 300 Ulusal Muhafız üyesi evden eve gidip insanları kontrol ediyor ve enkazın temizlenmesine yardım ediyor.

Dış Basın