Biden’ın yarın gerçekleşecek olan konuşmasında yeni altyapı ve yardım planının ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Planlara göre; Beyaz Saray'ın yeni altyapı harcama programı devasa olacak - 3 trilyon USD - ancak finansman kısmen vergi artışlarından gelecek. Şirketler için daha yüksek kurumlar vergisi oranları, sermaye piyasası kazançlarına yönelik uygulanan verginin artması ve 400K USD üzeri gelir için uygulanan verginin %39,6’ya çıkarılması da ilave vergi planının ana hatlarını oluşturuyor.

 

Görünen ismi altyapı planı olmakla birlikte, Biden’ın devreye almayı düşündüğü yeni harcama planı içerisinde altyapı iyileştirmesi, istihdam destekleri, inovasyon ve teknolojik ilerleme, iklim değişikliği, yeşil ekonomiye geçiş ve sağlık gibi alanlara yayılacak. Şirketlerin daha fazla kurumlar vergisi verecek olmaları nedeniyle daha yüksek borç ihracı beklentileri tahvil satışını tetikledi. Son dönemde tahvildeki zayıf talebi ve satma eğilimini düşünecek olursak, normal olabilir. Bu durum, hisse satışına da konu olabilir, o nedenle tahvil faizlerinin yükselmesi etkisinin borsa tarafına yansımasına bakmak gerekecektir. ABD getiri eğrisi dikleşiyor, 2 yıl - 10 yıl farkı 2015'ten bu yana en yüksek seviyede. 10 yıllık tahvil faizi %1,75'e yükseldi. Biden harcama planını sunmaya hazırlanırken ABD getirileri artıyor, USD de çoğunlukla virüs tarafından harap olmuş Avrupa’nın EUR’su karşısında artıyor.

 

Aşılamanın yavaşlığı ve yüksek Covid vakaları Avrupa’nın başlıca sıkıntıları olarak görülüyor. ABD’de aşılama yüzde 50’lere yaklaşırken, İngiltere %30’larda, Avrupa’da ise %15’e yeni ulaşıldı. Görüldüğü gibi, diğer bölgeler sürü bağışıklığına aşılama bakımından daha yakın. Almanya’da Merkel yönetimi, Paskalya’dan sonra 5 günlük sıkı karantina getirmek istiyor, ancak yerel yönetimler ve parti buna karşı. Kıta genelinde varyant virüsler de sıkıntı yaratıyor. Şu anda virüsün İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyatları var. Uzmanlar, virüsün orijinal Wuhan versiyonuyla alakası kalmadığını da söylüyorlar. Mevcut aşıların gücünü aşacak bir mutasyon, AB ekonomisi için de krizi içinden çıkılması zor hale getirecektir.

 

AB’nin krize olan müdahalesi, para politikasında varlık alımlarının hızını artırmak oldu. Ancak, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının geçen haftaya göre de değişmedi. ECB, Pazartesi günü 2.3 trilyon USD’lik kamu sektörü tahvili satın alırken, 266.5 milyar USD’lik özel sektör tahvillerini satın aldı. Fed’in böyle bir yaklaşımı olmadığı için faizler orada hızlı bir şekilde artıyor ve ABD – Alman faiz spread de açılıyor. Bu majörlerin aleyhine, USD’nin lehine bir durum.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı