ABD Başkanı Biden, federal çalışanların aşılanmasını zorunlu kılmak ve büyük işveren işçilerinin virüs için haftalık olarak aşılanmasını veya test edilmesini sağlamak da dahil olmak üzere ABD'de COVID-19'a karşı aşı oranlarını artırmak için bir dizi önlem açıkladı.

Perşembe günü yaptığı konuşmada Biden, bazı Amerikalıların, büyük ölçüde aşılanmamış insanlardan olmak üzere virüsten vaka ve ölümlerdeki artış nedeniyle aşıyı almayı reddetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
"İnanılmaz derecede sinir bozucu olan şey, COVID-19 ile savaşmak için araçlara sahip olmamız ve çeşitli seçilmiş yetkililer tarafından desteklenen farklı bir Amerikalı azınlığın bizi köşeyi dönmekten alıkoyması" dedi.

Biden, "pandemi politikası" dediği şeyi kınadı ve yeni gereksinimlerin ABD'deki aşılanmamış insan sayısını azaltmayı amaçladığını söyledi.

Yaklaşık 330 milyonluk bir nüfustan, yaklaşık 80 milyon uygun insanın henüz tek bir aşı almadığını söyledi.

“Çalışma Bakanlığının, 100 veya daha fazla çalışanı olan ve 80 milyondan fazla işçiyi müştereken istihdam eden tüm işverenlerin, iş güçlerinin tam olarak aşılanmasını veya haftada en az bir kez negatif test göstermesini zorunlu kılacak bir acil durum kuralı geliştirdiğini duyuruyorum. "dedi Biden.

Ayrı bir açıklamada, Beyaz Saray, Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'nin (OSHA) yeni kuralı geliştirdiğini söyledi. Reuters haber ajansı ve Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, uymayan işletmeler her ihlal için 14.000 dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.


Biden'ın güçlü eylemi, ABD ve dünya virüsün yeniden canlanmasını kontrol altına almak için mücadele ederken geliyor.

Yaz başındaki toplu aşılama kampanyasının ortasında ABD enfeksiyon oranlarının düşmesinden sonra, son iki ayda son derece bulaşıcı Delta varyantının ortaya çıkmasıyla virüs yeniden yükselişe geçti.

Biden, muhafazakar medya kuruluşu Fox News de dahil olmak üzere bazı büyük şirketlerin halihazırda personelin aşılanmasını gerektirdiğini kaydetti.

Başkan ayrıca, federal olarak sübvanse edilen sağlık programlarına katılan tıbbi tesislerdeki tüm çalışanların aşılanması gerektiğini duyurdu - Beyaz Saray'ın 17 milyon kişiyi kapsayacak bir hükmü.

Biden, "Bir sağlık kuruluşunda bakım arıyorsanız, sizi tedavi eden kişilerin aşılandığını bilmelisiniz - basit, anlaşılır, noktaya" dedi Biden.

Cumhuriyetçiler önlemleri reddediyor
Cumhuriyetçi milletvekilleri Biden'ın açıklamasını kınamak için hızlı davrandılar. Açık sözlü bir aşı karşıtı olan Kongre üyesi Thomas Massie, önlemleri "kesinlikle anayasaya aykırı" olarak nitelendirdi.


Kongre Üyesi Dan Bishop, gereksinimlerin karşılaşabileceği yasal zorluklara dikkat çekti. Twitter'da "Anayasaya aykırı olan şeyler mahkemede tutmama eğilimindedir" diye yazdı.

Bazı Cumhuriyetçi valiler de yeni şartlara karşı çıktılar. Georgia Valisi Brian Kemp, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Biden yönetiminin bu bariz hukuksuz müdahalesini durdurmak için Georgia eyaletinin kullanabileceği her yasal seçeneği deneyeceğim." dedi. dedim.

Cumhuriyetçi Ulusal Komite yaptığı açıklamada, Biden yönetimine aşı görevi nedeniyle dava açmayı planladığını söyledi.

Biden konuşmasında, aşısız insanlara karşı sabrın "zayıf" olduğunu söyledi ve aşı olmayı reddetmelerinin herkese pandemi öncesi normale dönme şansına mal olduğunu vurguladı.

“Aşılanmamış Amerikalılara mesajım şudur: Daha ne beklenir? Daha ne görmen gerekiyor? "Aşıları ücretsiz, güvenli ve kullanışlı hale getirdik."

Biden ayrıca özel kuruluşları kendi aşılama gerekliliklerini uygulamaya çağırdı.

Biden, "Spor salonlarından konser salonlarına, sinema salonlarına kadar büyük eğlence mekanlarını işletenlere bu çağrıyı yapıyorum, lütfen insanlardan aşı olmalarını veya giriş koşulu olarak negatif test göstermelerini isteyin" dedi.

El Cezire

(Çeviri Haber)