Lübnan parlamentosu, liman patlaması soruşturmasında herhangi bir ilerleme kaydedemedi ve daha fazla kanıta ihtiyaç duyduğu için nihai kararı 15 gün erteledi.

Gübrelerde kullanılan son derece patlayıcı bir madde olan yaklaşık 3.000 ton amonyum nitrat, yıllardır limanda uygunsuz şekilde depolanmıştı. 4 Ağustos 2020'de 211 kişinin ölümüne, 6.000'den fazla kişinin yaralanmasına ve tüm mahallelerin hasar görmesine neden olan feci patlamada kimyasallar ateşlendi.

Kurbanların ailelerinden bazıları Beyrut'taki Meclis Başkanı Nabih Berri'nin karargahına baskın yapmaya çalıştı, ancak direnişle karşılaştı ve ardından Lübnan ordusu ve parlamento muhafızlarıyla çatıştı.

Bir protestocu, politikacılara "Bir yıldır oğlum için ağlıyorum ve keşke her gece onu rüyamda görebilseydim" diye bağırdı.

"Kalbimizi kırdın. İnsanlara yalan söylüyorsun, yalan sözler veriyorsun. Ülkeyi soydun ve bizi korkutmaya çalışıyorsun."

Bu ayın başlarında, davanın baş yargıcı Tarık Bitar, meclisin eski maliye bakanı Ali Hasan Halil, eski bayındırlık bakanı Gazi Zaiter ve eski içişleri bakanı Nohad Machnouk'un dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istediğini söyledi. Mevcut milletvekilleri olan sanıklar, limanda depolanan amonyum nitrattan haberdar oldukları ve işlem yapmadıkları gerekçesiyle ihmalle suçlandı.

Bitar'ın güçlü Genel Güvenlik Dairesi başkanı Tümgeneral Abbas İbrahim'i sorgulama talebi, Lübnan'ın geçici İçişleri Bakanı Muhammed Fahmi tarafından adalet bakanına yazdığı bir mektupta reddedildi.

Bu eylem, İçişleri Bakanlığı karargahına giden kurbanların ailelerini daha da kızdırdı ve "bu suçun arkasındaki herkesi sorumlu tutmakta" ısrar ettiler.

Aileler ve protestocular, sorgulanmayı reddeden ve dokunulmazlıktan yararlanan herhangi bir yetkilinin yasayı manipüle etmekten suçlu olduğunu söyledi.


Bir protestocu, "Sorulardan kaçınmak, eve gitmemizi ve sizi sorgulamamızı sağlıyor" dedi. "Hala adalete teslim olmanızı bekliyoruz."

Ülkedeki diğer gelişmelerde, eczaneler ilaç kıtlığı nedeniyle greve gitti, iki büyük santral yakıt yetersizliği nedeniyle durdu ve Lübnan sterlini yeni karaborsada 1 dolardan yaklaşık 20.000 dolara düştü.

Cuma sabahı erken saatlerde elektrik santralleri tamamen kapatıldı ve ülke genelinde ve hatta cumhurbaşkanlığı sarayının içinde bile elektrikler kesildi.

Lübnan'ın Electricite du Liban (EDL) olarak bilinen ulusal elektrik şirketi, kesintilerin "yabancı bankalardan ödeme gecikmesi ve ithalatçıların sevkiyatları boşaltmak için doğrudan onaylanmasından" kaynaklandığını söyledi.

Kuzey ve güneydeki su idareleri, elektrik kesintileri ve düşük yakıt seviyeleri nedeniyle dağıtımı azalttıkları konusunda uyardı.

Lübnan Turizm ve Sendikalar Federasyonu genel sekreteri Jean Beiruti, elektrik kesintileri nedeniyle turizm tesislerinin ve otellerin yakında kapanabileceğini söyledi.

"Turizm işletmeleri özel üreticiler tarafından yönetiliyor ve motorin karaborsada iki katı fiyata alınıyor" dedi.

Eczaneler, Sağlık Bakanlığı ilaçlar için bir fiyat listesi yayınlayana ve Lübnan Merkez Bankası (BDL) ile anlaşarak sübvansiyonlu ve sübvansiyonsuz olarak sınıflandırana kadar grevde olduklarını söyledi.

Eczacılar Birliği Başkanı Dr. Ghassan Al-Amin, BDL'nin ilaç, yakıt, un ve tıbbi malzeme için ayrılmış yalnızca 400 milyon doları olduğunu öğrendiğinde şaşırdığını söyledi. ilaç." "

Al-Amin, geçici hükümetin sağlık bakanı Hamad Hassan'ın sübvansiyon politikası için yeni bir plan açıklamasını ve mevcut tıbbi krizi ele almasını bekliyordu.