Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın göreve geldiğinden bu yana Washington'da ağırladığı ikinci yabancı lider olan Beyaz Saray'ı cuma günü ziyaret ediyor. Gündemde, ABD otomobil endüstrisini felç eden küresel yarı iletken çip sıkıntısının yanı sıra Çin'in bölgedeki hakimiyeti olması muhtemeldir.
Moon'un ziyareti, Biden ile Japonya Başbakanı Yoshihide Suga arasında Nisan ayında yapılan bir zirvenin ardından gerçekleşti ve uzmanlara göre yeni yönetimin açılış gösterileri seçimi sahne yönetiminde görünüyorsa, bu tesadüf değil.
Biden ayrıca, Japonya'nın zayıf bir yen hakkındaki tarifeler ve tweet'ler yoluyla ittiğini ve hem Japonya hem de Güney Kore'nin eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Koreli Kim Jong Un ile olan samimiliğinden endişe duyduğunu gören Trump döneminin diplomasisinin ardından müttefiklerini tekrar bir araya getirmenin peşinde.
Biden, ilişkisine eski sömürgeci geçmişin hakim olduğu ve Trump yönetiminde farklılıklarının iltihaplanmasına izin verilen Japonya ve Güney Kore arasındaki uçurumları kapatmak için de çalışıyor.
Brookings Enstitüsü dış politika programı başkanı ve Doğu Asya Politika Çalışmaları Merkezi kıdemli üyesi Ryan Hass, tüm bu toplantıların Pekin'e bir mesaj göndermek için tasarlandığını söyledi.
El Cezire'ye konuşan Hass, "Biden yönetiminin ittifak ilişkilerini onarma çabalarına öncelik vermenin Pekin için sürpriz olduğunu sanmıyorum, ancak bu çabaların hızı ve ilerlediği madde, bence Pekin'in beklentilerini aştı." dedi.
Ancak Çinli siyasi ve ekonomik işler yorumcusu Einar Tangen, Çin'in toplantıdan çıkanlara şaşırma olasılığının düşük olduğunu ve "geçmişte tam olarak ne olduğunu beklediğini" söyledi.