Açlık krizine giren bu insanların çoğu kritik durumda ve bazıları geri dönüşün olmadığını göstermek için "dudaklarını ovuşturuyor".
Belçika'da yaklaşık 150.000 sözde "kağıtsız" kişi, yasal ikamet veya çalışma belgesi olmadan yıllardır ülkede yaşıyor. Çoğu oturma izni reddedilen yaklaşık 400 "kağıtsız" kişi, Belçika hükümeti tarafından dinlenilmek üzere başkent Brüksel'in merkezindeki bir kilisede ve üniversite kampüsünün bir bölümünde 6 aydır yaşıyor.
40 gündür açlık grevinde olan "kağıtsızlar", Belçika devletinden kendileri için yasal düzenlemeler yapmasını ve "yasadışı" olanlardan kanuna dönüştürmesini talep ediyor.
Cezayir, Tunus, Afganistan, Pakistan ve birçok Afrika ülkesinden yıllar önce Belçika'ya gelen belgesiz kişilerin durumu, ülkede yıllardır tartışılan konulardan biri. Daha önce 2000 ve 2009 yıllarında açlık grevi yapan kağıtsızlar, o dönemde talepleri karşılandı ve yasal olarak sisteme dahil oldular.
Aynı talepleri dile getiren, sosyalist ve çevreci siyasi partilerden destek bulan bu kişilerin bu kez işi zor görünüyor. Çünkü Belçika hükümeti çok katı bir tutum izliyor ve taleplerinin kesinlikle karşılanmayacağını belirtiyor.

BELÇİKA HÜKÜMETİ ÇOK DAYANIKLI GÖRÜNÜYOR
Belçika Göç ve İlticadan Sorumlu Devlet Bakanı Sammy Mehdi, son günlerde açlık grevindekilerle pazarlık yapmayacağını sık sık dile getirdi.
Son olarak Mehdi, mahkeme sürecinin ardından çok sayıda "kağıtsız" kişinin ülkeyi terk etmeye çağrıldığını, açlık grevi yapanlar için bir istisna yapılması halinde kalan on binlerce kişiye de aynı yolun açılacağını söyledi.
"Birçok kişiye ülkeyi terk etmesi söylendi. Bunu yapmadılar ve burada kaldılar ve yasadışı olarak çalışmaya devam ettiler. Ülkeyi terk etmeye çağrılanları yasallaştırmak mümkün değil. 150.000 kişiyi belgesiz yasallaştırmak mümkün değil. Mehdi, bireysel istisnalar olabilir ama bunu toplu olarak yapmak mümkün değil" dedi.
Açlık grevindekilere de protestolarına son vermeleri çağrısında bulunan Mehdi, durumun vahim olduğunu belirterek, "Umarım kimse ölmez. Her gece biri ölebilir, uyuyamam düşüncesiyle yatıyorum. Uğraşıyorum. Elimden geleni yapmak için." kullanılan ifadeler.

"PATRONLAR KÖLE GİBİ ÇALIŞTIYOR"
Açlık grevcileri ise eylemlerinden vazgeçmezler. Grevcilerin sözcüsü Ahmed, göçmenlik yasalarının Belçika'daki siyasi ve ekonomik gerçeklere uygun olarak yeniden düzenlenmesi için kağıtsız ve uygun bir çözüm istediklerini söyledi.
İsmini vermek istemeyen bir kişi, "Belçika'da uzun yıllardır kağıtsız olarak çalışıyoruz ama bazen iş kazaları oluyor. Bizi koruyacak bir kanun yok. Sosyal güvencemiz yok" dedi.
Eylemcilerden Ranem, hükümetle uzun süredir diyalog kurmak istediklerini ancak kimsenin kendileriyle iletişime geçmediğini belirtti.
Ranem, "Hepimiz işsiziz. Oturduğumuz evlerin kirasını, faturalarını ödeyemiyoruz. Burada çok aile var. Bazıları kaçak çalışıyor. Günde 13-14 saat çalışıyorlar ama ancak 30 -40 euro kazanabiliyorlar.
Belgesiz kişilerin çoğunun yasal statü için başvurduğunu ancak reddedildiğini belirten Ranem, "Avukatlar itiraz etti ama sonuç alamadık. Adalet arıyoruz. Buraya geldik çünkü Avrupa insan hakları, eşitlik ve insan haklarının merkezi. Adalet. Ama patronlar bizi köle gibi çalıştırıyor. 2021' Ve biz hala köle gibiyiz." dedi.