Bakan, her iki tarafın da teknik sorularını sormak üzere Brüksel mahkemesinde görülen kısa bir duruşmada son tarihi belirledi.
AB'nin 27 üye ülkesi adına hareket eden Avrupa Komisyonu, Anglo-İsveçli ilaç devine brüksel ile yaptığı anlaşmada bu yıl vaat ettiği milyonlarca aşı dozunu teslim etmediği için dava açıldı.
Ancak AstraZeneca, teslimatları karşılamak için sadece "en iyi makul çabayı" sarf etmek zorunda olduğunu savundu. Firmanın CEO'su Pascal Soriot, aşı Oxford Üniversitesi'nde geliştirildiği için İngiltere için üretime öncelik verildi.
AB ile yapılan sözleşme uyarırken, AstraZeneca Haziran ayı sonuna kadar 300 milyon doz teslim etme sözü vermişti. Ancak daha sonra üretim sorunlarını gerekçe göstererek teslimat tahminlerini 120 milyona düşürdü.
Şirket ilk çeyrekte 30 milyon doz teslim etti. Teslimatlar hakkında bilgisi olan bir AB yetkilisinin rakamlarına göre, AstraZeneca ikinci çeyrekte 70 milyon doz tedarik etme yolunda azaltılmış programdan bile 20 milyon doz eksik kaldı.
AB, Belçika mahkemesine AstraZeneca'ya doz başına 10 avro ve bu 20 milyon dozun zamanında sağlanamazsa günlük para cezası verilmesi çağrısında bulundu.
Brüksel başlangıçta AstraZeneca'nın aşısının bu yılın ilk bölümünde iş atı yumruğu olacağına güvenmişti. Ancak teslimat sorunları nedeniyle, şu anda AB arzının yüzde 70'inden fazlasını oluşturan BioNTech/Pfizer aşısına daha fazla yöneldi.
Bir AstraZeneca sözcüsü Cuma günü AFP'ye verdiği demeçte, geçen yıl sözleşme müzakereleri sırasında Avrupa Komisyonu'na İngiltere'nin burada üretilen aşılara öncelik vereceğini bildirdiğine dair kanıtları Belçika mahkemesine sunduğunu söyledi.