Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde sokakta konuk Başbakan Garibaşvili'nin resmi aracını karşılayan süvariler, protokol kapısına kadar ona eşlik etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Garibaşvili'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ana girişinde karşıladı. Erdoğan ve Garibaşvili'nin tören alanında yerini almasının ardından iki ülkenin milli marşları 21 top atışı yapıldı.
Garibashvili, Muhafız Alayı Tören Muhafızlarını selamladı. Törende, tarihte kurulmuş 16 Türk devletini temsil eden bayrak ve askerler de hazır bulundu.

Erdoğan ve Garibaşvili, heyetlerini birbirlerine sundu ve Türkiye ve Gürcistan bayrakları önünde merdivenlerde gazetecilere poz verdiler.
Erdoğan ve Garibaşvili heyetler arasındaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Garibaşvili ve heyetini Ankara'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Garibaşvili'nin Türkiye'yi yakından tanıyan bir lider olduğunu ve daha önce Garibaşvili'nin İçişleri ve Savunma Bakanlığı olarak görev yaptığını belirtti.
Erdoğan, bu yıl Ankara'da kurulan ilk diplomatik misyon olan Gürcistan Büyükelçiliği'nin 100. yılını ve Gürcistan'ın bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutladıklarını söyledi.
Garibaşvili ve iki ülke arasındaki meseleleri ikili anlamda ele alma fırsatı bulduklarını ve ardından heyetler arasında değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, "Türkiye Gürcistan'ın son 14 yıldır en büyük ticaret ortağıdır. Serbest Ticaret Anlaşmamız.

Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Komşumuz Gürcistan ile birlikte bölgemizin çehresini değiştiren büyük projeleri üstlendik. Enerji güvenliğinde stratejik öneme sahip Güney Gaz Koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaşım koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma için çok önemli. Bakü -Demir İpek Yolu güzergahımızın bir parçası olan Tiflis-Kars demiryolu. Rusya. " ve Çin'e ihracat, trenler gidiyor. Büyüyen bu potansiyel tren hattının daha verimli çalışması konusunda görüş alışverişinde bulunduk. " dedi.

Garibashvili ile Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) başta olmak üzere, terör konusundaki konuları da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzumuzu bu vesileyle tekrarlamak isterim. Komşumuzun Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğimiz tamdır." dedi.

Bölgesel konularda Başbakan Garibaşvili ile de fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye Gürcistan'ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel mülkiyet ve kapsayıcı bölgesel işbirliğinden ortak faaliyetler yürütebileceğimize inanıyorum. Azerbaycan ile üçlü işbirliğimiz bu açıdan önemli. Ayrıca özellikle Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü işbirliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, Yüksek Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı Dışişleri Bakanlarımızın belirleyeceği bir tarihte yapma kararlılığımızı ortaya koyduk.

Erdoğan görüşmelerin Türkiye ve Gürcistan için hayırlı olmasını diledi.


#dünyaliderierdoğan