Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bugün Başbakanımız ile ülkelerimiz arasındaki ikili sorunları görüşme fırsatı bulduk ve ardından heyetler arası değerlendirmemizi yaptık.

Türkiye, son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı konumunda. 2020 yılında ticaret hacmimizde hafif bir daralma olsa da artık hedefimizi 3 milyar dolar olarak belirledik ve bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.

Serbest Ticaret Anlaşmamızın kapsamını genişletmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca ticaretimizi kolaylaştıracak ve gümrükleme sürecini hızlandıracak düzenlemeler üzerinde de çalışmaya kararlıyız.

Türk şirketlerinin Gürcistan'da başta enerji olmak üzere yaklaşık 213 milyon dolarlık yatırımları var.

"BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTIK"

Komşumuz Gürcistan ile bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere imza attık. Enerji güvenliğinde stratejik öneme sahip Güney Gaz koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaşım koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma için çok önemlidir.

Bu kapsamda Hazar'ın Çin'e geçişi, Kafkaslar ve Orta Asya'dan Türkiye üzerinden geçerek doğu-batı ortak koridorunun geliştirilmesini hayata geçirdik. Demir İpek Yolu güzergahının da bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars ihracat trenlerimiz Rusya ve Çin'e seferler düzenliyor.

Marmara ile Avrupa'ya bağlayarak ticari potansiyelini artırdığımız tren hattının daha iyi işletilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Başbakan ile FETÖ başta olmak üzere terör konusunda yaptığımız anlaşmayı da görüştük.

"GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN DESTEKÇİSİYİZ"

Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her fırsatta vurguluyoruz. Bu vesileyle, Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarını Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl bir şekilde çözme arzusunu tekrarlamak istiyorum.

Komşumuzun Avrupa-Atlantik yapıları ile entegrasyon hedefini tam olarak destekliyoruz. Başbakan ile bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk.

Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel işbirliği yoluyla birlikte çalışabileceğimize inanıyoruz.

"AZERBAYCAN İLE ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİMİZ ÇOK ÖNEMLİ"

Azerbaycan ile üçlü işbirliğimiz bu açıdan önemlidir. Ayrıca özellikle Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü ya da Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan işbirliği, Türkiye olarak hepsine sahibiz.

Yüksek Düzeyli Stratejik Toplantımızı bu yıl Dışişleri Bakanlarımızın belirleyeceği bir tarihte gerçekleştirme kararlılığımızı ortaya koyduk.

Mevcut mekanizmalarımızı ideal bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı kararlılıkla atacağız. Konuşmamı bu düşüncelerle sonlandırırken, bu toplantıların ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

"TÜRKİYE STRATEJİK ORTAĞIMIZDIR"

Gürcistan Başbakanı Garibashvili'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı, halkınızı ve değerli basın mensuplarını saygıyla selamlıyorum. Bugün Ankara'da bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Sıcak karşılama, misafirperverlik ve samimi konuşmalar için şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye bizim için çok önemli bir dost ve stratejik ortaktır. Türkiye'nin uzun yıllardır Gürcistan'ın bir numaralı stratejik ve ticari ortağı olduğu konusundaki görüşünüze tamamen katılıyorum.

Bakü-Tiflis-Kars gibi çok boyutlu projelerimiz, bölgesel projelerimiz var. Bugünkü toplantının verimli geçtiğini söylemek isterim. Güncel sorunlarla uğraştığımızı belirtmek isterim. Ülkemize göstermiş olduğunuz ilgiye tekrar teşekkür ederiz.

"NATO ÜYELİĞİMİZE DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ"

Gürcistan'ın egemenliğine her formatta ve düzeyde verdiğiniz destek için tekrar teşekkür ederiz. Ayrıca, Gürcistan'ın NATO üyeliğine verdiğiniz destek için teşekkür ederiz. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısına ilişkin görüşlerinize katıldığımı belirtmek isterim.

Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan ile güçlü bağlara sahip olmak bu üç ülkenin kaderidir. İyi dostluğumuzun ve işbirliğimizin takdire şayan olduğunu belirtmek isterim.

İkili, çok taraflı ve üçlü formatları ortak çabalarımızla hayata geçirmemiz için çok iyi temeller olduğunu da söylemek isterim.

TİFLİS'E DAVET

Tabii ki toplantımızda bölgesel konuları da ele aldık. Kendisine ülkemizdeki mevcut durumu, işgal altındaki topraklara ilişkin düşünce ve yaklaşımlarımızı sundum. Elbette barışın alternatifi olamaz, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi gerekir.

Bu iyimser yaklaşımla konuşmamı bitirirken, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.