Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 28 Ocak haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 4,12 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 2,69 milyar dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 1,42 milyar dolar azaldı.

 

 

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

 

İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 232,3 milyar dolardan 228,2 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış bazda değişim, yabancı para döviz hesaplarında 2,19 milyar dolar azalma şeklinde gerçekleşirken; gerçek kişilerde 1,43 milyar dolar, tüzel kişilerde ise 758 milyon dolar geri çekilme olmuştur.

 

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

 

TCMB’nin ve hükümetin dövizden kaynaklı kayıpları kompanse etme taahhüdüyle çıkarttığı kur korumalı mevduatları, dövizden çevrim için de takip etmekteyiz. Bu süreç içerisinde, lira yatırış teşvikinin merkezindeki finansal ürün Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmadan önce döviz hesaplarında artan rekor yükseliş, kısmi çevrimlerin etkisiyle 20 Aralık sonrasında yerini stabiliteye bırakmıştır. Bu kapsamda TL’nin bir miktar stabil bantlarda ilerlediğini ve kurda daha düşük ve daha az oynak seviyelerin izlendiğini gözlemledik. Ocak ayı başından beri, önce gerçek kişilerde başlayan döviz hesapları geri çekilmesi, tüzel kişilerdeki çekilmelerle beraber devam etmektedir. Son iki haftada ise döviz çevrimlerinde veya döviz hesabı azaltmada bir miktar ivme kazancı görüyoruz.

 

Finansal istikrar ve stabilizasyonun lira tabanlı ürün kullanımının arttırılması üzerinden gerçekleştirilme arzusunda olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle ilerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Lira istikrarına ve ilgisine yönelik asıl olgunun ise yerel paranın değerine dair güven olgusu ve faiz politikasına ilişkin belirsizlikler şekil verecektir. Finansal dolarizasyon oranı 28 Ocak haftası itibariyle %60,97 seviyesindedir, bir önceki hafta %61,46 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,2 seviyesindeydi.  

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı