Bangladeş'te polis, büyük bir yangında en az 52 kişinin ölümüne neden olan bir fabrikanın sahibini, orada 11 yaşındaki çocukların çalıştığının ortaya çıkmasının ardından cinayet suçlamasıyla tutukladı.

Sahibinin oğullarından dördü, Perşembe günü patlak veren bir günden fazla süren cehennemde Cumartesi günü genel olarak gözaltına alınan sekiz kişiden biriydi. Tesiste çocuk işçi çalıştırılmasıyla ilgili ayrı bir soruşturma başlatıldı.

Acil servisler El Cezire'ye, başkent Dakka'nın 25km (15 mil) doğusundaki bir sanayi kasabası olan Rupganj'daki Hashem Yiyecek ve İçecek fabrikasında cesetlerin 49'unu kurtardıklarını söyledi. Binadan atlayan 3 kişi hayatını kaybetti.

Kömürleşmiş kurbanlar bir ambulans filosuna yığıldı ve çevredekilerin acı gözyaşları ve çığlıkları arasında morglara götürüldü.

Fabrikanın bulunduğu Narayanganj bölgesi polis şefi Jayedul Alam, yangın sırasında girişin kilitli olduğunu ve fabrikanın birçok yangın ve güvenlik düzenlemesini ihlal ettiğini söyledi.

AFP haber ajansına konuşan polis şefi, "Bu kasıtlı bir cinayetti" dedi.

İtfaiye sözcüsü ayrıca ana merdiven çıkış kapısının asma kilitli olduğunu söyledi. Binada son derece yanıcı kimyasallar ve plastikler de depolandı.

video oynatmak
Rupganj'daki fabrikanın dışından bildiren El Cezire'den Tanvir Chowdhury, yetkililerin hızlı hareket ettiğini ve tutuklamaların genellikle "birkaç gün veya hafta" sürdüğünü kaydetti.

Chowdhury, tutuklulara atıfta bulunarak, “Rupganj polisi onlara karşı bir cinayet davası açtı” dedi.

Yetkililer, kurtarma operasyonunun sona erdiğini söyledi. Ancak Chowdhury, akrabalarına göre bazı çalışanların hala kayıp olduğunu söyledi.

Kimliği belirsiz bazı kurbanların akrabaları, Bangladeş, Dakka'nın eteklerindeki Rupganj'da bir fabrika yangını alanında yas tutuyor [Mohammad Ponir Hossain/Reuters]
Bu arada Çalışmadan Sorumlu Devlet Bakanı Monnujan Sufian, fabrikada çocuk işçi kullanımına ilişkin soruşturmaların başladığını söyledi.

Sufian, AFP'ye bir hastanede 14 yaşındaki iki kurtulanla konuştuğunu söyledi. Bir kadın, 11 yaşındaki yeğeninin fabrikada çalıştığını ve kayıp olduğunu söyledi.

Awaj İşçi Hakları Vakfı'nın kurucusu ve genel müdürü Nazma Akter, El Cezire'ye Bangladeş fabrikalarında güvenlik ihmalinin rutin olduğunu ve özellikle çocukların koruma eksikliğinden muzdarip olduğunu söyledi.

Akter, "Yangın olayında bu kadar çok çocuğun hayatını kaybetmesi çok üzücü ve çok üzücü" dedi.

“Yasamız var, genç bir işçi veya bir çocuk işçi varsa, beş saat çalışma, üç saat eğitim [olması gerekir] ama… yetişkin işçi olarak çalışıyorlar - haftada yedi gün, 10 ila 12 saat” dedi. dedi. Ek.

"İşçilerin can ve güvenlik sorunları kimsenin umurunda değil"

Bangladeş, 2013 yılında dokuz katlı bir kompleksin çöktüğü ve 1.100'den fazla insanın öldüğü Rana Plaza felaketinden sonra reform sözü verdi.

Ancak o zamandan beri bir dizi yangın ve başka felaketler oldu. Şubat 2019'da Dakka'da kimyasalların yasa dışı olarak depolandığı apartmanlarda çıkan yangında en az 70 kişi hayatını kaybetmişti.

(Dış Basın)