Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK yurt başvuruları an itibariyle başladığını duyurdu. 

Bakan Kasapoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Barınmasıyla beslenmesiyle kredisiyle bursuyla sosyal sportif imkanlarıyla yanındayız. O yüzden şunu ifade etmek istiyorum ilk defa gözbebeklerinden ayrılacak anneler, babalar gözleri arkada kalmasın. Bakanlık olarak devlet olarak tüm imkanlarımızla gençlerimizin yanındayız ve her bir gencimiz bu ülkenin sahibidir.  

Bugünüdür, yarınıdır, istikbalidir ve her genç gözümüzün ışığıdır. Onları güvenle onları emniyetle geleceğe hazırlamak, onların mutluluğunu artırmak onların umudunu büyütmek en büyük gayemizdir. En büyük çalışma alanımızdır. En büyük hedefimizdir. Türkiye Cumhuriyeti tüm gençlerini kucaklayacak, onların ihtiyaçlarını giderecek bir kudrettedir, güçtedir.
81 ilimizdeki gençlik ve spor bakanlığı yurtlarımız, Türkiye’nin bugüne kadarki mücadelesinde son 21 yılda attığı en büyük adımlardan biridir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sosyal devlet olma yolunda, genç odaklı siyaset anlayışıyla, hizmet odaklı, eser odaklı anlayışla bir uçtan diğer uca adete bir inci gibi dizilen hizmet anlayışıdır. Bu ölçekte, üniversite yurt hizmeti sağlayan ikinci bir ülkenin dünyada olmadığını belirtmek istiyorum.  412 gençlik merkezi, 326 genç ofis ve bununla birlikte binlerce spor tesisi, gençlerimizin hizmetindedir.

Dünyanın en güçlü en geniş devlet tarafından yürütülen yurt hizmeti ve bu imkanların her biri gençler için. Gerektiğinde bu yurtlar afetlerde, zor zamanlarda Türkiye’nin tüm evlatlarına hizmet veriyor. Pandemide 150 binden fazla vatandaşımızı yurtlarımızda izolasyon amaçlı misafir ettik. Uygulama olarak çok özgün ve benzeri olmayan bir uygulamadır. Geçtiğimiz hafta Konya’da İslami dayanışma oyunlarını gerçekleştirdik. 6 binden fazla misafir ağırladık. Oyunlar köyü olarak Konya’daki adeta bir şehri andıran her yönüyle tüm misafirlerin hayran kaldığı Şems-i Tebrizi oyunlar köyü olarak hizmet verdi.  

Pandemi sürecine rağmen 4 binden fazla kapasitesiyle içerisinde bulunduğumuz yurdu yeniden inşa ettik. İçerisinde sosyal tesisi, sportif imkanları, 750 kişilik en modern şekilde donatılmış konferans salonuyla bir şehri andırıyor. Gençlerimizin az önce bahsettiğim umutlarını, bugünlere yarınlara yürüyüşünü güçlendirmek içindir.

Ankaramızda 36 adet yurdumuz var. Türkiye’nin dört bir yanında gelişip güçlenen bir yurt zincirimiz var. Ankara çubukta 6 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapacak bir yurdumuzu tamamladık. Cebeci'deki bu yurdumuzda bu yıl 4 binden fazla kapasiteyle ilk kez öğrencilerimize hizmet verecek İllerde ilçelerde yurt alt yapımızı geliştirmeye hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bugün itibariyle yurt kapasitemiz 800 binin üzerine çıkmış bulunuyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek, en kapsayıcı kapasitesini yine rekorlarla egale etmeye devam edeceğiz. 2002 deki 198 bin kapasiteyi ve o kapasitenin baştan sona yenilendiğini biliyorsunuz. Bu yurt da onlardan biriydi. 800 binden fazla kapasitenin yenilendiğini söyleyebiliriz. İnşaatı bitmiş yurtlarımız, Türkiye’nin il ve ilçelerinde bu sezon için tüm hazırlıklarını tamamlıyor. 21 yıllık süreçte genç odaklı anlayışın ürünüdür. Türkiye Cumhuriyet’inin gücüdür. Türkiye cumhuriyeti tüm evlatlarını kucaklayacak güçtedir. Bu anlamda nadide bir örnektir.

Yurt çalışmasında da bir devrimden bahsediyoruz. 190 binlerden 800 bine çıkarılmış kapasiteden hemen hemen yüzde 95'i ranzalıyken yüzde 10’lara düşmüş sistemden bahsediyoruz.  Bu yıl başlattığımız seyahat sever uygulamasıyla, gençler rota çizip yaz boyu Türkiye’yi dolaşıyorlar. Yurtlarda ücretsiz konaklıyorlar. Müzekartı da onlara  veriyoruz. 100 bine yakın genç an itibariyle bu hizmetten yararlandı. Bu yurtların kapıları tüm milletimize açık. 

İspanya öğrenci konaklama talebinin yüzde 6’sını, İngiltere yüzde 24’ünü, Almanya yüzde 11’ini, Fransa yüzde 15’ini, Amerika ise yüzde 12’sini karşılıyor. Bizim geçtiğimiz yıl yerleştirme oranımız yüzde 90ın üzerinde pandemiye rağmen.  Tüm imkanlarımızla gençlerimizin yanındayız. Gençleri bir istismar malzeme olarak görmüyoruz. Gençlerin bir istismar alanı olarak kullanılmasına da müsaade etmeyiz. Amacımız gençlerimizi güçlü kılmak. Hayatlarında gençlere dair proje bir fikir ortaya koymayanların ucuz politika anlayışlarıyla bu mükemmel alt yapıyı küçültmeye, itibarsızlaştırma çalışmalarına da asla müsaade etmeyeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum Kredi sistemiyle, burs sistemiyle dünyada örneği olmayan bir ülkeyiz.

Bir kalemde 30 milyara yakın bir TÜFE oranını gençlerimizin üzerinden aldık. Bundan sonraki süreçte meclisimiz ilgili çalışmayı ekim ayında yapıp bitirecek ve gençlerimize tüfesiz bir kredi imkanı sunacağız.  Gençleri istismar etmeye kalkanlar bırakın bu bahsettiklerimi yapmayı bunları hayal dahi edemezler. Yerel yönetimlerdeki uygulamalarından görüyoruz. 

Biz yaptıklarımızı ,ürettiklerimizi konuşuyoruz ve bununla birlikte gençlerimizin yanında olmaya ve onlarla bu yolu yürümeye devam edeceğiz. Bu işler lobilerle, ajanslarla olmaz üreterek olur. 
Yeni bir sezona başlıyoruz. Üniversiteye başlayacak arkadaşların büyük hayalleri var. Onlar için bakanlık olarak tüm kurum, kuruluşlarımızla işbirliklerimizi en güçlü seviyede tuttuk. İçişleri Bakanlığımızla, vali, rektörlerimizle bu anlamda gereken koordinasyonu ortaya koyuyoruz. 

2022-2023 eğitim öğretim yılı yurt başvurularını an itibariyle başlatıyoruz. Sevgili öğrenciler Pazar akşamına kadar e-devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirecekler. Yapılan başvurular, bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de hiçbir şekilde insan eli değmeden, tamamen dijital ortamda değerlendirilecek. Öğrencilerimizin gelir başarı ve sosyal durum kriterlerine göre puanlandırılmasıyla yerleştirmeler otomatik olarak gerçekleşecek."
 

Hibya Haber Ajansı