Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Gazze katliamı başlayalı 101 gün oldu. Bu süre içerisinde 24 binden fazla Filistinli, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere maalesef katledildi. Daha büyük dram ise uluslararası toplumun gözü önünde bunun cereyan ediyor olmasıdır. Hatta uluslararası toplumun bazı önde gelen aktörlerinin buna fiilen destek veriyor olması daha büyük bir dram. Bu sürecin başında ‘Buradan ya daha büyük bir savaş ya da daha büyük bir barış çıkar’ demiştik. Belli ülkeler bunu bir savaş ortamına götürme konusunda tereddüt etmedi. Ama bizim ve diğer dostlarımızın yaptığı yoğun çalışmalarla bir barış dilinin oluşturulması konusunda ciddi mesafeler katedildi.

Özellik bu krizin iki devletli bir çözümle sonuçlanmasının esas olduğu fikri neredeyse herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Her iki millete, Filistinlilere ve İsraillilere eşit oranda güvenlik, eşit oranda egemenlik olmadan bunun çözülme şansının olmayacağını, kalıcı bir barışın ve güvenliğin olmayacağını defaatle ilgili toplumlarda ve ortamlarda ifade ettik.

Savaşla da ilgili ciddi risklerin olduğunu görüyor. Gazze’deki katliam devam ederken, bölgesel yaygınlaşma riskini de çoğu zaman dile getirmiştik. Herkes bölgesel yaygınlaşmanın ilk önce Lübnan’dan başlayacağı beklentisi içindeyken diğer yerlerden bu olay çıktı.

Dolayısıyla hem barış konusundaki çalışmalarımıza son sürat devam edeceğiz hem de İsrail’in yaptığı katliamlardan uluslararası toplumlumda hem siyasi hem adli olarak gerekli karşılığı bulması için her türlü çabayı göstereceğiz.”

Hibya Haber Ajansı